Pronađen lek protiv opake infekcije 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan, pre 116 godina, dnevni list “Mali žurnal” preneo je ekskluzivnu vest Berlinskog kamničkog nedeljnog časopisa u kome je saopšteno da je Dr Štrumpf, docent sa Virburškog univerziteta, došao do značajnih rezultata u lečenju infekcije kolere.

U periodu kada je tekst nastao akutan je bio šesti talas pandemije kolere koja je ostavila malo traga u zapadnoj Evropi zaslugom unapređenja u javnom zdravstvu, međutim veliki gradovi u Ruskom i veliki deo Otomanskog carstva bili su naročito pogođeni smrtnim slučajevima.

Kraljevina Srbija je bila relativno mlada država na tlu Evrope koja je težila da uhvati tehnološki i ekonomski priključak sa Evropom.

S tim u vezi razvoj javnog zdravstva nije bio na zavidnom nivou te je opasnost od ruskog, odnosno turskog scenarija bila nimalo beznačajna.

„Mali žurnal“ prenosi da je Dr Štrumpf u svom istraživanju pošao od stanovišta da bakterije organa za varenje propadaju ako se pospu velikom količinom usitnjenih supstanci i to onih koje nisu škodljive po ljudski organizam.

Rezultat istraživanja do koga je Dr Štrumpf došao svedoči da je za suzbijanje infekcije kolere potrebno korisiti prašak ilovače.

Inače bezopasan po ljude, prašak se mogao koristiti u velikim količinama i ostavljao je organizam potpuno nepromenjenim. Konkretne preporuke bile su da se 70-100 grama praška daje odraslima, odnosno 30 grama deci na prazan stomak.

Čitava količina morala se utrošiti u roku od pola sata kako bi imala željeni efekat.

Ispitivanja su pokazala da je efekat izuzetan, te da nagon za povraćanjem prestaje odmah, dok posle pola sata, po korišćenju praška, prestaje groznica i počinje znojenje, gde se kriza završava i kod obolelog javlja nagon za snom.

Lek je uspešno korišćen za suzbijanje ove bolesti u Evropi, a planiralo se njegovo korišćenje i u Aziji, naročito Indiji, koja se suočavala sa vrlo ozbiljnim posledicama ove infekcije.

Novinari „Malog žurnala“ su tom prilikom pozvali lekare u Srbiji da obrate pažnju na ovaj lek kako bi se predupredila opaka infekcija kolere u Kraljevini, dajući time primer kako se može uticati na unapređivanje javnog interesa bez uplitanja u dnevnu politiku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari