Na površinskom kopu „Drmno“, u krugu Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, pronađen je skelet mamuta, za koji se pretpostavlja da je star oko milion godina. Ovaj skelet, koji je u izuzetno očuvanom stanju, pronađen je u sloju žutog peska, na dubini od 27 metara, u blizini Carskog mauzoleja u Arheološkom parku Viminacijum.

Otkriven je prilikom redovnog rada bagera na površinskom ugljenokopu, kada je vozač bagera osetio da je kašika mašine udarila u čvrstu prepreku. Pošto je utvrđeno da se radi o skeletu nepoznatog porekla, pozvana je ekipa sa Arheološkog parka Viminacijum, na čelu sa direktorom, dr Miomirom Koraćem. Ovoj ekipi ubrzo su se pridružili i stručnjaci iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, koje predvode dr Zoran Marković i Miloš Milivojević, sa kojima su i kolege iz republičkog Zavoda za zaštitu prirode.

– Pretpostavljamo da je mamut čiji je skelet pronađen, potomak tropskih mamuta koji su pre više od milion godina migrirali iz severne Afrike u Evropu. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, znači da je reč o najstarijoj vrsti mamuta pronađenog u Evropi. Pronađeni skelet pripada ženki mamuta i vrlo je moguće da se u blizini pronađe još neki primerak – rekao je dr Korać. On je naveo da su ekipe sa Viminacijuma brzo reagovale i zaustavile dalje napredovanje bagera, tako da je skelet sačuvan u celosti, uz manja oštećenja lobanje i kljova. – Izgleda da je mamut, pošto je nastradao, ostao pod slojem šljunka, što je doprinelo njegovoj konzervaciji, tako da je skelet u odličnom stanju. Prema prvim merenjima, imao je visinu od preko četiri i dužinu od oko pet metara, a težio je preko 10 tona – rekao je dr Korać.

Mamut pronađen u Kostolcu nije prvi pronađen na prostorima Srbije, jer su najpre otkriveni fosilni ostataci mamuta u Kikindi. Međutim, pošto su oni stari oko pola miliona godina, onda je mamut iz Kostolca dvostruko stariji. – Ovaj pronađeni primerak našao se na našim prostorima pošto su mamuti iz tropskih predela Severne Afrike, pre više od miliona godina, krenuli ka Južnoj Evropi. Odo ovih mamuta razvile su se dve grane: jedna koja se nastanila u stepskim oblastima i druga koja je otišla dalje, i koja je poznata kao „Kolumbijski mamut – rekao je dr Korać. Prema njegovim najavama, pronađeni primerak mamuta biće prepariran, restauriran i izložen u Arheološkom parku Viminacijum. – Pošto je iskopavanje skeleta pri kraju, ubrzo ćemo preći na rekonstrukciju i uređenje okolnog prostora, tako da će skelet mamuta uskoro biti izložen posetiocima u svom prirodnom ambijentu – najavio je dr Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari