Prorektorka Univerziteta u Novom Sadu podnela ostavku zbog izostanka podrške Rektorata prilikom blokade Filozofskog fakulteta 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar podnela je ostavku na tu funkciju.

Kako se navodi u ostavci, razlog za ovakav potez je izostanak podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu Filozofskom fakultetu tokom blokade ove visokoobrazovne ustanove, piše 021.rs.

„Nakon što je moja matična ustanova, Filozofski fakultet, danima bila pod blokadom Studentskog parlamenta, a bez podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, ja više nisam u mogućnosti da i dalje obavljam funkciju prorektorke za međunarodnu saradnju Univerziteta“, navodi se u ostavki Sabine Halupke Rešetar, redovne profesorke na Filozofskom fakultetu.

Ona je ostavku podnela na lični zahtev, a ujedno je i pružila podršku „kolegama i studentima Filozofskog fakulteta kojima je blokadom uskraćeno pravo na rad i obrazovanje“.

Podestimo, Filozofski fakultet je bio blokiran od četvrtka do nedelje, a u blokadi je učestvovala grupa mladih na poziv Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta koji su zahtevali da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Rektor Dejan Madić se nije oglašavao dok je trajala blokada, niti je Univerzitet hteo ovo pitanje da razmatra na sednici Senata.

On se u nedelju pojavio sa dekanima FTN-a i Fakulteta sporta i fizičke kulture ispred Filozofskog fakulteta, pregovarao da mladićima i studentima koji su upali u ovu ustanovu i dogovorio da „privremeno“ napuste fakultet.

Rekao je i da su studenti i mlade osobe koje traže ostavku Gruhonjića u pravu i osudio njegove navodne „govore mržnje“.

Grupu koja blokira Filozofski fakultet podržali su funkcioneri Srpske napredne stranke, kao i niz ličnosti mahom nacionalističke, desničarske i proruske orijentacije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari