Ukrajinski zvaničnici su juče saopštili da su tokom prethodna dva dana poginula tri vojnika, a da je 66 ranjeno, ali nisu potvrdili navode proruskih snaga da su zauzeli aerodrom u Donjecku.


Portparol vojske Andrij Lisenko nije precizirao koliko vojnika je poginulo, odnosno povređeno na aerodromu, na kojem se već nekoliko dana vode žestoke borbe, ali je izjavio da je situacija i dalje napeta. Savetnik ukrajinskog predsednika Jurij Birjukov je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu napisao da su ranjeni vojnici tokom noći evakuisani s aerodroma.

„Nećemo napustiti svoje ljude, niko ih nije zaboravio. Sve će biti (naše), samo ne odmah“, napisao je Birjukov. Proruske snage na istoku Ukrajine saopštile su da su zauzeli aerodrom u Donjecku. „Svi pokušaji ukrajinske vojske da zauzmu aerodrom i da se osvete za prošlogodišnji poraz propali su“, izjavio je njihov vođa Aleksandar Zaharčenko na konferenciji za novinare.

Ruinirani aerodrom nema veliku stratešku važnost, ali ima veliki simbolički značaj. Dugoročno gledano, ukrajinska vlada strahuje da bi separatisti mogli da koriste aerodrom da prošire kontrolu nad istočnim delovima Ukrajine i da naprave liniju za snabdevanje kojom bi se povezali s Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari