Prosečni životni vek Romkinja u Srbiji traje 48 godina, dok tek svaki stoti Rom doživi 60. godinu. Istovremeno, oko 6.500 Romkinja i Roma u Srbiji nema nikakva lična dokumenta, koja su osnovni preduslov za ostvarivanje prava, od socijalne i zdravstvene zaštite, do školovanja, istaknuto je, između ostalog, na javnom forumu, na kojem se u zgradi kragujevačke gradske uprave razgovaralo na temu „Diskriminacija Roma u Srbiji“.

Učesnici foruma saglasili su se da u Srbiji postoje zakoni, kao i ljudi koji se institucionalno bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava, ali su, pritom, ukazali i na neophodnost promene odnosa društvene zajednice prema Romima koji su, zbog velikog siromaštva, najugroženija socijalna grupa u zemlji.

Na forumu, čije su održavanje podržali Nacionalna zadužbina za demokratiju SAD, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija „Lokal pres“ i međunarodna organizacija „Civil Rights Defendders“, konstatovano je da su prioritetni problemi romske populacije siromaštvo i uslovi stanovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari