Povodom Dana Predškolske ustanove svečano je obeleženo značajno proširenje dečjeg vrtića „Majski cvet“ u Velikom Gradištu uz prisustvu brojnih gostiju- predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, NIP-a, Ministarstva prosvete, lokalne samouprave i zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života.

Tradicionalnim presecanjem vrpce otvoren je novi deo ustanove, u čiju izgradnju je uloženo oko 14,5 miliona dinara a za opremanje oko 2,5 miliona. Ukupna površina novoizgrađenog objekta je 400 kvadratnih metara gde će svoje mesto naći vaspitne grupe dece: mlađe jaslene, mešovite i grupe dece na obaveznom četvoročasovnom pripremnom predškolskom programu. Milan Đokić, državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja je tom prilikom rekao da je postojeća mreža predškolskih ustanova u Srbiji nedovoljna za potpun obuhvat dece. Formiraju se grupe sa većim brojem dece od propisanog što otežava rad vaspitača i utiče na bezbednost mališana kao i na kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa. Iz tog razloga NIP u saradnji sa opštinama i Evropsko investicionom bankom radi na programu „Vrtići za budućnost Srbije“. – Zadovoljstvo mi je što prisustvujem otvaranju još jednog prostora koji je sagrađen u okviru programa NIP-a. Dvadesetak vrtića dograđujemo, rekonstruišemo ili gradimo iz početka širom zemlje sa željom da 2.000 mališana koji čekaju, nađu svoje mesto u njima. To će ujedno biti pomoć roditeljima i omogućiti otvaranje novih radnih mesta za vaspitače. Suočeni sa alarmantnim podacima popisa, moramo da se zamislimo šta svi mi kao država radimo u smislu podrške natalitetu. NIP u okviru mogućnosti ulaže u obrazovane ustanove i time daje svoj doprinos da deca do fakulteta mogu imati bolje uslove za rad – rekao je Đokić.

Goste je na svečanosti pozdravila Slavica Janković, direktor Predškolskih ustanove, istakavši da su deca „naša budučnost“ i najveća radost i da ih treba na pravi način i u pripremnim uslovima vaspitavati i odgajati. – Današnji dan ostaće zapisan u istoriji Vrtića, budući da smo uspeli da realizujemo izuzetno važan projekat za naš dalji rad. Između ostalog ostvarili smo mogučnost primene zakonskih normativa i kriterijume definisanih inkluzivnim obrazovanjem. Rasteretili smo kapacitete budući da je u okviru grupa više od 70 dečaka i devojčica. Pre tri decenije, 24 novembra 1980. godine, otvoren je vrtić u Velikom Gradištu, od tada do danas konstantno se razvijao u svim segmentima, ali je dogradnja najveći realizovani projekat ostvaren zajedničkim snagama Ministarstva za nacionalni investicioni plan, opštine Veliko Gradište i naše ustanove. Otvorili smo vrata mališanima koji su čekali na smeštaj, i mladim ljudima, koji su dobijanjem zaposlenja stekli mogučnost dokazivanja u svojoj profesiji – rekla je Jankovićka.

U nastavku svečanosti zaposlenima je praznik čestitao Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište. – Nije mala stvar privesti kraju ovako značajan projekat. Ovo je praznik vrtića, grada i čitave opštine. Ukupna investicija košta oko 24 miliona dinara sa uređenjem dvorišta. Od Ministarstva je dobijeno oko 12 miliona, ostatak je obezbedila opština. Sada će Vrtić moći da da primi oko 400 mališana, naravno, do sada smo otvorili ustanove ovog profila i u selima u kojima je za to bilo uslova, to ćemo činiti i ubuduće, istakao je Milić, posebno se zahvaljujući Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja na podršci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari