Proslava Dana policije u nedelju u Nišu 1Trg kralja Milana u Nišu Foto: Wikipedia

U centralnoj proslavi Dana policije koja će se održati u nedelju 4. juna u Nišu učestvovaće državni vrh Srbije i više od hiljadu zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, saopštio je načelnik niške Policijske uprave Ninoslav Mitić. Proslava će se održati na centralnom Trgu kralja Milana, sa početkom u 12 časova.

Mitić je kazao da će građani imati prilike da vide u simuliranim akcijama pripadnike svih rodova MUP-a. 

„Helikopterska jedinica i specijalne jedinice MUP-a simuliraće akciju oslobadjanja talaca iz objekta u centru grada, biće i nadletanja helikoptera i još mnogih drugog zanimljivog gradjanima“, rekao je on. Proslava će započeti formiranjem ešalona i defileom pripadnika MUP-a, a pored simulacije akcija, građani će moći da vide i deo opreme i naoružanja kojim raspolaže policija.

Načelnik niške PU je dodao da je centralna proslava Dana policije predhodnih godina bila organizovana u nastavnom centru „Makiš“ u Beogradu i na stadionu u Novom Sadu. Sada se prvi put organizuje van takvih prostora, odnosno na otvorenom.

Policija će najaviti ovu proslavu na „poseban način“ već sutra u 11 časova u glavnoj Obrenovićevoj Ulici. Policijski orkestar sa konjičkom jedinicom i pripadnicima policije učestvovaće u promotivnom defileu, a prolaznicima će deliti promo materijal i pozivati ih na svečanost.

„Naznake“ održavanja manifestacije mogle su se, međutim, videti još predhodnih dana. Na Trgu kralja Milana posečeni su skoro svi lampioni, tek postavljeni semafor koji pokazuje vreme dolaska autobusa gradskog prevoza i bilbordi, a rupe gde su se oni nalazili su zabetonirane. Sve betonske žardinjere „privremeno su premeštene“, preko ili odmah uz stazu za slepe i slabovide. Uklonjene su i sve krovne reklame.

U niškom „Gradskom zelenilu“ i Parking servisu kazali su novinarima da je „sve učinjeno u skladu sa propisima“, a po nalogu MUP-a, zbog održavanja proslave. Predstavnici grada nisu saopštili po kojoj odluci su „isčupani“ lampioni, bilbordi i semafor, ko će da plati te radove, kao i kada će „isčupano“ biti vraćeno.

Nakon ovakvog „čišćenja“ centralnog trga, Pokret „Dosta je bilo“ podneo je inicijativu Gradskom veću i Skupštini Grada za raspisivanje tendera i angažovanje preduzeća za izmeštanje Spomenika oslobodiocima Niša i zatrpavanje ulaza u podzemni prolaz, koji se takođe nalaze na ovom trgu. Pokret DJB je naveo da podržava proslavu Dana policije, ali da su ovakve arhitektonsko- komunalne akcije vlasti „besmislene“.

– Izmeštanje Spomenika oslobodiocima Niša i zatrpavanje ulaza u podzemni prolaz obezbedili bi da posetioci imaju lepši pregled na manifestaciju, a i doprinelo bi njihovoj bezbednosti. Verujemo da je naša inicijativa u skladu sa pojedinim odlukama gradskih vlasti, koje su neretko „na granici nadrealnog“. Naravno da je ona šaljiva, da predstavlja ironiju i sarkazam, i da ne očekujemo da bude usvojena- rekao je Dejan Sovrlić, funkcioner DJB.

Kilometarska kolona zbog policijskih vozila

Pojedini mediji su javili da je još prošlog četvrtka na autoputu Beograd-Niš bilo otežano kretanje „civilnih“ vozila zbog kolone policijskih oklopnih vozila koja su dolazila na proslavu Dana policije u Nišu. Automobili su se zbog kolone teretnih vozila kretali brzinom od 40 kilometara na čas. Policijska vozila su se pomerila u stranu tek nadomak Niša, kod Aleksinca, kako bi propustila kilometarsku kolonu koja se u međuvremenu formirala iza njih.

Proslava uz čučavce’]

Reprezentativni Policijski sindikat Srbije (PSS) pozvao je još jednom vrh MUP-a Srbije da za policajce koji su na terenu obezbedi adekvatan smeštaj nakon što su mu se obratile kolege iz Vatrogasnih jedinica koje su poslate u Niš povodom Dana policije 4. juna, a koje su ukazale „užasavajuće“ uslove u kojima su smešteni.

– Vatrogasci su smešteni u jednoj niškoj kasarni koja očigledno nije ona u kojoj su ministri prošle godine trebali da spavaju. Kasarna u kojoj se oni nalaze do nedelje je najblaže rečeno užasavajuća. Šta ćemo onda proslavljati 4. juna, ako nam policajci žive u ponižavajućim uslovima? Da li je to Dan policije ili Dan poniženja policije?“, rekao je predsednik PSS Veljko Mijailović, dodajući da policija ne traži da bude smeštena u hotelima, ali da minimum standarda mora da bude ispunjen, a ne da „policajci spavaju u poluraspadnutim zgradama i spavaonicama, te da koriste čučavce u 21. veku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari