novi payar poplavefoto FoNet Senad Župljanin

Nove prozivke, optužbe i odgovori, „razleteli“ su se poslednjih dvadesetak dana po novopazarskoj političkoj sceni. Skoro neuhvatljivom brzinom smenjuju se optužbe i uzvraćanje udaraca, uz podsećanje na događaje iz prethodnih nekoliko godina. Sada je tako i u vezi sa prošlonedeljnim poplavama, koje su odnele i dva života, a koje su postale još jedna politička tema među odbornicima bošnjačkih partija u opoziciji i na vlasti.

Opozicionim odbornicima SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) od prošlog petka postala je navika da se novinarima obraćaju na otvorenom, sa stepeništa zgrade lokalne samouprave.

Prvo su sa tražili zakazivanje vanredne sednice gradskog parlamenta „po hitnom postupku“, na kojoj bi se raspravljalo o poplavama i na kojoj bi gradonačelnik Nihat Biševac podneo ostavku.

Šefovima ovih odborničkih grupa, odgovorio je zamenik predsednika Skupštine grada Albin Šabotić.

Pozvao se na odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, po kojima zahtev o vanrednom sazivanju skupštinske sednice „moraju da sadrže razloge, koji opravdavaju hitnost sazivanja i obrazloženje posledica koje bi nastale njenim nesazivanjem“.

U odgovoru se navodi i da je zahtev neopravdan, jer su „prestali razlozi koji mogu izazvati štetne posledice po imovinu i sigurnost građana”.

Šabotić je kolegama iz opozicije, napisao i da po Poslovniku o radu Skupštine imaju pravo da traže zasedanje, ali ih je pozvao da odustanu od zahteva, a “predložena tačka će biti sastavni deo dnevnog reda za prvu narednu sednicu”, koja će biti održana narednog meseca.

Protiv održavanja sednice, zakazane na ovaj način, protiv su bili šefovi odborničkih grupa i “da o ovoj temi mogu da raspravljaju na prvoj narednoj sednici”.

Zbog odbijanja zahteva, odbornici SDA Sandžaka i SPP, nezadovoljstvo su, opet, izrazili ispred gradske uprave i optužili predsednicu gradske skupštine Amelu Šemsović-Halilović da na taj način “štiti svoje partijske drugove”.

Najavili su da će pomoć potražiti od predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Predsednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije (GrSDP), koja predvodi lokalnu vlast u gradu Fahrudin Šekić je optužio opoziciju da tešku situaciju “zloupotrebljava radi skupljanja sitnih političkih poena”.

Rekao je i da novoformirana koalicija SDA-SPP mora da se opravdava pred svojim članovima, koji su nezadovoljni “sklapanjem sporazuma naprečac” bez prethodnog usaglašavanja stavova.,

Đekić je, poslednja oglašavanja odbornika opozicije, nazvao “performansom kao u prethodnom periodu” i poručio im da se gradonačelnik ne smenjuje na ovakav način, niti će biti smenjen, a “ono što hoće, neka potraže na izborima”.

Odbornici vladajuće većine (SDP i Srpska lista) komentarišu da je sve ovo “već viđeno” i da je na njihovoj strani stabilna skupštinska većina od 27 odbornika.

Odbornici SDP pitaju zašto njihove kolege iz opozicije, nisu postavili pitanje odgovornosti u opštinama Sjenica i Tutin, gde vladaju, i koje su, takođe, zahvatile velike poplave.

„Oni zajedno u našoj Skupštini grada imaju ukupno 20 odbornika, 11 SPP i 9 SDA, a mi smo sami osvojili više, imamo 21 odbornika. Oni najbolje znaju, zašto nastoje da podignu tenzije u ovom gradu.

SPP je, na poslednjim lokalnim izborima 2020. godine, osvojio 11 odborničkih mandata. U poslednjih godinu dana, ta partija je ostala bez dva odbornika, Edina Zećirovića, šefa odborničke grupe, i Admira Muratovića, nekada visokog funkcionera SPP. Obojica u gradskom parlamentu deluju samostalno.

Muratović se upravo suprostavio zahtevima odbornika SDA i SPP, kojima je poručio da im se neće dopustiti da obmanjuju građane. Ocenio je su “zahtevi isključivo dnevno-političke prirode”.

“Ne mogu, da ne primetim kako “potpisnici” zahteva, na krilima novog saveza, koji u narodu već zovu “Kijamet 2”, ili već viđeno, imaju problema sa etikom” – napisao je Muratović, na svom Facebook profilu, na kojem skoro svakodnevno iznosi svoje političke stavove.

Neki novi politički zalet se hvata u Novom Pazaru. Analitičari iz ovog kraja u združenom delovanju odbornika SDA i APP, vide “opipavanje pulsa” za pokušaje prekonponovanja lokalne vlasti.

U tom svetlu je i najava traženja pomoći od Vučića i Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari