Štrajk u školama se nastavlja, pošto na jučerašnjim pregovorima sindikata obrazovanja sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrima finansija i prosvete – Dušanom Vujovićem i Srđanom Verbićem nije postignut dogovor.

Ministar Verbić izjavio je posle sastanka da vlada nema rešenje koje bi u ovom trenutku prekinulo štrajk prosvetara. On je dodao da prosvetni radnici neće biti izuzeti od smanjenja plata od 10 odsto, što je jedan od osnovnih zahteva četiri reprezentativna sindikata. Verbić je naglasio da su danas imali „veoma konstruktivan razgovor“ i da se obe strane „vrlo dobro razumeju, ali da para nema“. Prema Verbićevim rečima, jedna od tema na sastanku sa ministrom finansija je bila „kako napraviti srednjoročni plan kako spasavati prosvetu“. Verbić je najavio da od ponedeljka počinju razgovori o posebnom kolektivnom ugovoru.

– Ministar Vujović je kao neko ko je odgovoran za aranžman sa MMF-om vrlo tvrd, nepopustljiv, ali na nama je da napravimo predlog koji bi na srednje staze rešio neke probleme u prosveti – rekao je Verbić.

Dodao je da će se plan za 2015. godinu i rešavanje nekih problema praviti sada, ali da to ne uklanja razloge štrajka i da ne veruje da će biti prekinut. Na pitanje šta će se desiti ako prosvetari nastave protest, Verbić je odgovorio da očekuje da se štrajk prekine, jer nikome ne donosi korist.

– Ovakav štrajk je besmislen. Nećemo imati bolje razumevanje i saradnju ako se štrajk nastavi, samo ćemo imati lošiji imidž u javnosti – rekao je ministar prosvete.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da iz vlade još nije stigao konkretan predlog o kojem bi sindikati mogli da se izjasne i da će se sa izradom platnih razreda sačekati.

– Premijer Vučić je rekao da platni razredi moraju da budu uređeni. Ipak, potrebno je da se postigne saglasnost oko toga, a mnogima sa visokim platama to nije u interesu. Samo prosvetari na tome insistiraju – kazao je Brajković.

Prema podacima sindikata, u štrajku su zaposleni u 60 odsto osnovnih i srednjih škola, dok Ministarstvo tvrdi da je reč o 40 odsto obrazovnih ustanova.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – GSPRS „Nezavisnost“, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije, štrajkuju 17. novembra, skraćenjem časova na 30 minuta.

DS: Policija ispituje ko štrajkuje

Novi Sad – Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) upozorio je juče da prosvetni radnici koji su stupili u štrajk trpe „nezamislive pritiske“, jer je u skoro sve novosadske škole u prethodna dva dana poslata policijska patrola. Kako se navodi, policijske patrole su obilazile učionice i zaposlene, a nadležne pitala da li štrajkuju, uz napomenu da su poslati „po nalogu komandira“. DS navodi da policajci nisu imali jasno objašnjenje zbog čega prikupljaju informacije o štrajku. D. D.

Blokada prekinuta ili ne?

Beograd – Blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu juče je prekinuta, jer je većina studenata to izglasala pošto je ispunjena većina njihovih zahteva, izjavio je dekan te visokoškolske ustanove Miloš Arsenijević. On je naveo da nastava počinje u ponedeljak u podne, dok grupa studenata, okupljenih u organizaciji Samoorganizovani studentski pokret, tvrdi da će nastaviti protest i da na jučerašnjem sastanku sa dekanom nisu imali pravo glasa. V. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari