Protest dela prosvetara u Vranju "Zaokružimo obrazovanje", skraćenje časova u desetak škola 1Foto: Dušan Pešić

Ispred odeljenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vranju održan je protest pod nazivom „Zaokruži obrazovanje“, u kome je učestvovalo tridesetak članova Unije sindikata prosvetnih radnika (USPR). Danas će štrajkovati desetak škola u Pčinjskom okrugu koje su članice USPR Srbije, skraćenjem časova na 30 minuta.

Današnji protest je – prema rečima Dušana Mladenovića, predsednika USPR Vranje – nastavak prethodnih štrajkova koji su održani 17. i 21. marta i poslednji je u ovoj seriji štrajkova.

„Na ovom protestu su, prvenstveno, predsednici sindikata USPR Srbije. Ovde su kolege iz Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca i okolnih mesta. U pitanju je 12-13 škola u Pčinjskom okrugu koje danas štrajkuju a koje su članice Unije sindikata“, rekao je Mladenović.

Ponovio je da su zahtevi „stari“ i da USPR nailazi na „nerazumevanje Ministarstva“.

Protest dela prosvetara u Vranju "Zaokružimo obrazovanje", skraćenje časova u desetak škola 2
Foto: Dušan Pešić

„Prvenstveno tražimo, kao i godinama unazad, smanjenje broja učenika u odeljenju. Neki optimalan broj je 24 ili 25 đaka, što je i evropski standard. Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je spajanje kombinovanog odeljenja od petog do osmog razreda osnovne škole, što će u manjim školama, naročito u seoskim sredinama, izazvati ogromne probleme; ne samo tehnoloških viškova, već i organizacione, u nastavi“, istakao je Mladenović.

Drugi zahtev je poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Protest dela prosvetara u Vranju "Zaokružimo obrazovanje", skraćenje časova u desetak škola 3
Dušan Mladenović, predsednik USPR Vranje / Foto: Dušan Pešić

„Tražimo da nam se isplate sva zaostala dugovaja, sve ono što je potpisano sporazumom o prekidu onog velikog štrajka, još 2015.godine. To su ‘novogodišnje nagrade’ za sve prethodne godine, kao i povećanje zarada od 12 odsto. Očekujemo od novog Ministarstva, jer se nadamo da će se nešto promeniti u budućnosti, da prosvetni radnici budu konsultovani oko svih bitnih pitanja vezanih za obrazovanje. Da se obrazovani pitaju za obrazovanje“, poručio je predsednik USPR Vranje.

Kao treći zahtev Mladenović je naveo problem pomoćnih radnika na jugu Srbije „koji imaju manja prava od svojih kolega sa severa“.
„Imamo situaciju da pomoćni radnici sa juga Srbije, prvenstveno od prvog do četvrtog stepena stručne spreme koji su na minimalnoj zaradi, imaju manja prava nego isti ti radnici na severu zemlje. To se odnosi na ostvarivanje prava na regres i topli obrok“, istakao je Mladenović.

Protest dela prosvetara u Vranju "Zaokružimo obrazovanje", skraćenje časova u desetak škola 4
Foto: Dušan Pešić

Dodao je da su u Vranju pokrenuti sudski sporovi, a počele su da pristižu i presude, kao i da se Unija sindikata „ne meša u rad sudstva jer je ovo uređena država“.

„Prvostepene odluke su u korist radnika u obrazovanju. Nažalost počele su da dolaze presude Apelacionog suda u Nišu koji je nadležan za ovo područje, koje su preinačene u korist tužene strane, Ministarstva, odnosno škola, a protiv prosvetnih radnika. Situacija u Vojvodini je drugačija, gde su sve do jedne u korist prosvetnih radnika. Pitamo se da li je to isti zakon i da li važe ista pravila za sve“, pita se Mladenović.

USPR Pčinjskog okruga ima 950 zaposlenih u prosveti, u osnovnim i srednjim školama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari