Unija sindikata prosvetnih radnika Vranje: U Pčinjskom okrugu štrajk samo u pet škola 1Foto: Dušan Pešić

U Vranju nemamo nijednu školu u kojoj svi prosvetni radnici štrajkuju. Škole u kojima su danas svi časovi skraćeni na 30 minuta su: Tehnička škola i OŠ „Branko Radičević“ u Vladičinom Hanu, OŠ Vojvoda „Radomir Putnik“ u Džepu kod Vladičinog Hana, OŠ „20. oktobar“ u Vlasu kod Vranja i Stručna škola „Sveti Sava“ u Bujanovcu. U ostalim školama većina nastavnika štrajkuje, ne svi, rekao je za Danas Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vranja koja funkcioniše na nivou Pčinjskog okruga.

Povodom najavljenog današnjeg štrajka prosvetara ispred Vlade Srbije u Beogradu, Mladenović je potvrdio da će ovog vida protesta biti – da ima škola u kojima će svi radnici štrajkovati, kao i onih ustanova u kojima neće svi na ovaj način iskazati nezadovoljstvo stanjem u prosveti.

„Stižu mi podaci, u nekim školama svi štrajkuju i časovi su skraćeni na 30 minuta. U nekim školama, ako ima slučaja da makar jedan zaposleni ne želi da štrajkuje, naši članovi koji štrajkuju izlaze posle 30 minuta, a zvoni se na 45“, rekao je Mladenović.

Predsednik ovog sindikata je potvrdio da će danas štrajkovati prosvetni radnici, ali ne samo u Vranju, već, kako je rekao, „u svim školama“.
Mladenović je danas, sa grupom prosvetnih radnika, otputovao za Beograd, gde će učestvovati u protestu koji će se u 12 sati održati ispred Vlade Srbije.

Unija sindikata prosvetnih radnika Vranje: U Pčinjskom okrugu štrajk samo u pet škola 2
Dušan Mladenović/Foto: Dušan Mladenović

„Zahtevi su stari i, nažalost, ponavljaju se duže vreme: smanjenje broja učenika u odeljenju sa 30 na 24, što su neki evropski standardi a bilo bi i svrsishodno u ovo doba korone. Drugi zahtev je povećanje zarade za 12 odsto, a treći povlačenje izmena zakona o mogućnostima kombinovane nastave, odnosno kombinovanja odeljenja u osnovnim školama, spajanje đaka od petog do osmog razreda“, rekao je Mladenović.

Potvrdio je da će štrajka biti i 21. i 31. marta, u istoj formi kao i današnji, sa skraćenjem časova na 30 minuta.

Direktorka Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, Suzana Mišić Stanković, za Danas je kratko izjavila da u školi koju vodi „neće biti štrajka“.

„Juče sam dobila odluku predsednika sindikata o štrajku, ali časovi se odvijaju normalno, u trajanju od 45 minuta“, rekla je Mišić Stanković.

Iz drugih osnovnih i srednjih škola u Vranju novinar Danasa nije uspeo da dobije informacije o tome da li će radnici u nekima od njih štrajkovati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari