Protest frilensera u Beogradu: Porez da, pljačka ne (VIDEO) 1Foto:Beta/Luka Filipović

Protest radnika na internetu završen je večeras uz poruku „Porez da, pljačka ne“.

„Ne damo godine svog rada u kojima smo se borili sami, oni traže harač“, rekao je predsednik tog udruženja Miran Pogačar.

On je okupljenima rekao da je njihova snaga u „solidarnosti i jedinstvu“, navodeći da su na današnji skup došli ljudi iz brojnih gradova širom Srbije.

Za ponedeljak je zakazan razgovor predstavnika tog udruženja s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim, i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković, naveo je Pogačar.

„U toku protesta zvao me je šef kabineta i rekao mi da ćemo sa njima sesti za pregovarački sto“, rekao je Pogačar pred Domom Skupštine Srbije gde je priređen protestni skup.

Pogačar, je poručio okupljenima ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, koji su tu stigli u protestnoj povorci sa skupa ispred Skupštine, da pred Vladu dođu i u ponedeljak, kad počinju pregovori vlasti s „frilenserima“ o njihovom oporezivanju.

„Pojavite se ako hoćete, da vide koliko nas ima. Ako ne prihvate naše zahteve, izaći ćemo ponovo na ulicu“, rekao je Pogačar.

On je „poručio Vladi i (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću da ih se ‘frilenseri’ ne boje“, jer „ovo je naša zemlja i ostaćemo u njoj, a oni mogu da odu“.

Kako je oocenio, „ova vlast štiti one koji duguju milione, a želi da otme od običnih ljudi“, što su okupljeni propratili skandiranjem „Lopovi, lopovi!“.

„Poruka za Srbiju: Svi na ulicu!“, rekao je Pogačar.

„Frilenser Nemanja“ – kako se predstavio, rekao je da je „ovo najveći skup ‘frilensera’ u istoriji Srbije“.

„Napali su nas i stvorili od nas zajednicu“, rekao je on.

Kako je naglasio, „mit je da je lako stvoriti zaradu na internetu, ali treba imati hrabrosti i sposobnosi izboriti se za svoje mesto na tržištu koje je celi svet“.

„Izborili smo se za svoju egzistenciju“, rekao je Nemanja.

Podsetimo više hiljada frilensera i radnika na internetu okupilo se danas ispred Skupštine Srbije u Beogradu na protestu zbog odluke Poreske uprave da retroaktivno oporezuje njihove prihode koje su ostvarili u prethodnih pet godina.

Protest je organizovan pod parolom „Stop pljački radnika na internetu” u organizaciji Udruženja radnika na internetu, a okupljeni su nosili maske.

Kao ključni zahtev koji su istakli u okviru poziva na društvenim mrežama, ističe se obustava naplate i pregovori sa radnicima iz ove grane privrede.

„Setili su se sada svih nas kada im treba novac potrošen na gradnju stadiona, pravljenje logotipa javnih preduzeća, dok opraštaju dugove najvećim dužnicima”, navodi se pozivu u okviru Fejsbuk događaja.

Radnici na internetu organizovali su se u neformalnu grupu u oktobru 2020. godine, kada je Poreska uprava poslala više od 2.000 „zahteva za kontrolu“, odnosno rešenja sa sumama i kamatama koje su u obavezni da plate u okviru poreza i doprinosa.

Kako je izgledao protest možete videti na Fejsbuk stranici dnevnog lista Danas.

„Porez treba da se plaća, ali tek po donošenju novog zakona koji će regulisati naš status”, rekao je Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu.

Po njegovim rečima, retroaktivno plaćanje višegodišnjeg poreza o kojem ranije nisu ni bili obavešteni, ali to sada od njih traži vlast, jeste „državna pljačka”.

Neki od onih koji su bili danas na protestu nosili su transparente sa natpisima „Moj tata nije kriminalac”, „Prvo zakon onda porez”, „Budžet im fali 80 posto, nek da (Siniša) Mali”, a neki stariji su držali transparente „Penzioneri su uz frilensere”.

Na kamionu sa ozvučenjenjem stajao je veći transparent „Porez da, pljačka ne”.

Kod kamiona dva mladića su jahali plastične tigrove na naduvavanje pod transparentima „Ekonomski tigar ne jede svoju decu” i „Ako odemo, jahaćete magarce”.

Saobraćaj ispred Skupštine bio je zaustavljen jer su prostor ispunili okupljeni.

Okupljeni su odali poštu Oliveru Ivanoviću i lekarima koji su umrli od posledica korona virusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari