Protest građana povodom hapšenja Boška Savkovića zbog lutke u četvrtak ispred Palate pravde 1Foto: Medija centar

Advokat Čedomir Stojković ispred grupe „Oktobar” pozvao je građane na protest podrške Bošku Savkoviću u četvrtak u 15 časova ispred Palate pravde. Kako navodi za Danas, protestu će se pridružiti i članovi porodice novinara koji je osumnjičen za rušenje ustavnog poretka zbog nošenja lutke sa likom Aleksandra Vučića na protestu Srbija protiv nasilja.

Stojković navodi da je hapšenje i pritvaranje Boška Savkovića na 30 dana “nezakoniti čin diktatorske države” kojim se višestruko povređuju ljudska prava, i predstavlja akt represije nad slobodom izražavanja.

– Obrazloženje „SNS tužilaštva“ da nošenje nekakve lutke na protest predstavlja „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“ je neistinitost suprotna zakonu. „SNS tužilaštvo“ se odreklo profesionalnosti pa je preuzelo lažni politikantsko destruktivni narativ SNS propagande da nošenje takve lutke predstavlja krivično delo, što nije tačno, već predstavlja ostvarivanje prava na slobodu izražavanja političke misli koja glasi: „Aleksandre Vučiću Srbiji je bolje bez tebe“ što je notorna istina – poručuje Stojković.

On dodaje da iza hapšenja Boška Savkovića stoji lično Aleksandar Vučić, koji je to naredio.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić godinama preko medija unosi nemir među građane i decu koja ga slušaju dok drami: „obesiću se“, „dođe mi da se obesim na ovaj luster“, „dajte mi kanapče da se obesim“, što su poruke neprihvatljive za suverena države sa posebnim privilegijama iz Ženevske konvencije. A potom kada mu neko na ulici pokaže lutku koja predstavlja simbol njegovih neprihvatljivih reči, on naredi da se osoba uhapsi – ukazuje Stojković.

On dodaje da Boško Savković celi život poštuje zakone, da nikada nije nikoga uvredio, ali mu je određujen pritvor od 30 dana. Prema njegovim rečima, Savković ne sme ostati sam u ovom trenutku i mi smo dužni da mu pružimo podršku – jer solidarnost je temeljna vrlina svakog kvalitetnog društva.

Stojković pita Vučića i naprednjake šta će da rade ako stotine ili hiljade građana na prostestu ponesu takve lutke.

– Podsećamo da je 2000-te godine cela Srbija pevala: „Spasi Srbiju i ubi se Slobodane, Slobodane“, što se odnosilo na tadašnjeg takođe predsednika Srbije Slobodana Miloševića pa zbog toga niko nije hapšen. Podsećamo da je Nenad Čanak na protestu 2000. godine poručio na Trgu Republike „Obesićemo Slobodana Miloševića na ovu banderu“, pa niko nije uhapšen, niti je mogao niti je trebao da bude uhapšen zbog toga, jer su to političke poruke koje se smeju i mogu upućivati najvišim političkim funkcionerima kao deo prenošenja političke poruke – zaključuje Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari