Protest ispred Ambasade Rusije u Beogradu zbog smrti Navaljnog: Građani polažu cveće, grle se i plaču 1Foto: N1

Zbog smrti vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog iz Rusko demokratskog društva, na čijem je čelu Pjotr (Peter) Nikitin, ispred Ambasade Rusije u Beogradu održan je protestni skup.

Kako je javio reporter N1, ispred ambasade je bilo izuzetno tiho, ljudi su vidno potreseni, međusobno su se grlili, tešili i u suzama zajedno tugovali.

Reporter je javio da je utisak kao da je svako od prisutnih izgubio nekog člana porodice.

Ruska muzika čula se sa razglasa.

Irina Ćukurova iz Rusije sa svojom porodicom živi u Srbiji već 10 godina i kaže da im je životu Rusiji bilo kao u ropstvu, a da ih je vlast tretirala kao imovinu. Došla je sa suprugom na skup kako bi odala poslednju počast Alekseju Navaljnom.

„Navaljni je poslednji junak Rusije koji je ubijen u zatvoru. Mi ne znamo šta se tačno desilo i nećemo nikada saznati. Mi samo znamo da se desilo ono najstrašnije. On je bio u najstašnijem logoru, zatvoru u Rusiji. Takav zatvor ne postoji nigde u svetu u kakvom je poslednjih mesec dana bio Navaljni“.

Kaže da je njena porodica 2014. godine odlučila da se nikada više neće vratiti u Rusiju.

„Moj muž je danas dobio otpust iz ruske ambasade. Mi smo otišli jer mislimo da tamo sa Putnom nikada neće biti bolje. Mi smo u Srbiji slobodniji i kada ne bi bilo ruskih uticaja i Srbija bi bila slobodnija zemlja“, rekla je Irina.

Njen suprug Igor kaže da je Navaljni bio poslednja nada za Ruse koji su želeli da ta država bude „normalna država“.

„Dok je bio živ imali smo nadu da i njega i Rusiju ipak anđeli čuvaju. Danas je umrla naša poslednja nada. Imamo osećaj kao da su više sile napustile i Navaljnog i Rusiju. Navaljni je bio za nas Nelson Mendela. Sama činjenica da je bio živ i da ga niko nije mogao potkupiti nam je davala nadu“, rekao je Igor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari