Protest ispred fabrike "Mei Ta" u Bariču 1Arhivska fotografija Foto: Beta/Ana Slović

Inicijativa „Odbranimo Košutnjak“ održala je danas akciju „Odlučno protiv zagađivača“ ispred fabrike za proizvodnju automobilskih delova „Mei Ta“ u Bariču zbog neprijatnih mirisa, industrijskog dima i zato što fabrika nema postrojenje za preradu otpadnih voda.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ispred ulaza u fabrički krug okupilo se oko 20 aktivista, koji su nosili transparente „Stop aerozagađenju“, „Čime nas trujete?“ i „Odlučno protiv zagađivača.

Predstavnica Inicjative Snežana Nedeljković, rekla je da se u procesu proizvodnje izdvajaju otpadna ulja koja su opasna i štetna, a koja se izlivaju direktno u Savu sa svim ostalim otpadom.

„Na 300 do 400 metrara od tog mesta se nalazi vodozahvat, odakle se građani Bariča i okolnih mesta snabdevaju vodom“, upozorila je Nedeljković.

Na pitanje da li aktivisti imaju dokaz da fabrika ispušta opasne materije u reku, Nedeljković je odgovorila da je jedini dokaz „fotografija snimljena iz vazduha dronom, na kojoj se vidi cev koja ispušta vodu direktno u Savu“.

„To je jedini dokaz. Vi ne možete ući u ’Mei Tu’ i uraditi bilo kakvu analizu, jer to je fabrika u kojoj naša država nema nikakvih ingerencija. Ali, može se uraditi analiza vode iz Save u blizini mesta gde se ispuštaju otpadne vode“, rekla je Nedeljković.

Meštanin Bariča Aleksandar Krstić rekao je novinarima da meštani kupuju flaširanu vodu, jer je voda sa česme ima čudan ukus i da je kvalitet vazduha loš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari