Protest ispred niškog Suda: Porodica nastradale devojke traži sudski epilog i maksimalnu kaznu 1Foto: Južne vesti

Da 20-godišnji vozač M. G. iz Niša koji je optužen da je 21. novembra prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je nastradala 25-godišnja J. P. iz Vladičinog Hana, ne sme da bude u kućnom pritvoru, kao i da mu bude određena kazna od 12 godina zatvora, poručili su sa protesta ispred Palate pravde, koji je organizovala prorodica nastradale devojke. Ukoliko vozač ne dobije adekvatnu kaznu, kako su rekli, nastaviće da pravdu traže na ulici, pišu Južne vesti.

Posle 10 meseci u zatvorskoj jedinici u pritvoru, pre nedelju dana je Viši sud odlučio da optuženi vozač pređe u kućni pritvor uz elektronski nadzor, pa zbog takve odluke i suđenja koje se odužilo, porodica nastradale devojke organizovala je protest.

Kako je naveo brat nastradale devojke, pored niza prekršaja, vozač ni posle skoro godinu dana od nesreće nije osuđen.

Pored svega toga, slučaj se i dalje odugovlači i plus je on pušten da se brani iz kućnog pritvora sa nanogicom i mi se pitamo koliko treba da čekamo da dobijemo pravdu i da li će to uopšte da bude odgovarajuća kazna za ovakav zločin. Ne znamo šta da očekujemo, s obzirom da je pušten na kućni pritvor i zbog toga smo rešili da se podignemo na noge, da pozovemo narod – naveo je on za Južne vesti.

Pored porodice, na protestu se okupio veći broj građana i prijatelja koji traže „Pravdu za Jovanu“. Neki od natpisa na transparentima bili su i „sa slobode neka se brani, kaznu da izdržava u zatvoru“, „nagrada za ubistvo kućni pritvor?“ Tatjana, koga vi štitite – optužene ili ubicu?“.

Zato što ne mogu, kako je navela porodica, da dobiju pravdu u pravosuđu, sada su izašli na ulicu da se za nju bore. Adekvatna kazna za vozača koji je izazvao nesreću bi, kažu, bila 12 godina zatvora.

Ja računam da ubice ne smeju da budu puštene na kućni pritvor, jer ovo nije nesrećni slučaj koji može svakom da se desi. S obzirom da ima niz prekršaja, adekvatna kazna posle svega toga je 12 godina po meni, mada je i to premalo, ali smatram da Zakon treba da se promeni, da početna kazna bude 12 godina, sada je maksimalna kazna 12 godina, jer ako ovako nastavljaju da se kažnjavaju nesavesni vozači sa takvim minimalnim kaznama, ovakvi slučajevi će se češće dešavati – dodaje brat.

Ako Sud ne odredi adekvatnu kaznu, ističe da će nastaviti sa protestima. Nakon obraćanja, okupljeni su na neko vreme blokirali saobraćaj kod niškog Suda.

Podsetimo, članovi porodice i prijatelji nastradale devojke reagovali su i nakon same nesreće, iskazivali nepoverenje, jer su čekali na privođenje vozača. Priveden je dve nedelje nakon nesreće.

Suđenje za ovu nesreću počelo je u julu ove godine, osam meseci od nesreće. Na prvom ročištu tužilac je naveo da je M. G. nesreću izazvao tako što je prošao kroz crveno, velikom brzinom i u alkoholisanom stanju. U optužnici piše da je vozio 101 km na sat i imao 1,38 promila alkohola u krvi.

Sledeće ročište je zakazano za 30. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari