Protest medicinskih sestara vaspitača zbog nekorektnih naziva u medijima 1Foto: Beoinfo (arhiva)

Savez udruženja medicinskih sestara koje rade u predškolskim ustanovama Srbije, protestuje protiv nekorektnih i nipodaštavajućih izjava u medijima i izjava članova Kriznog štaba.

Kako se navodi u saopštenju ovog Udruženja, školovane medicinske sestre vaspitači sa srednjom i visokom stručnom spremom, položenom licencom Ministarstva prosvete i Komore medicinskih sestara Srbije, mediji i Krizni štab nazivaju „priučenim negovateljicama“.

– Da li su medicinske sestre vaspitači i medicinske sestre na poslovima preventive, koje imaju i master zvanja, u situacijama kada su 18. marta stavljene na raspolaganje Ministarstvu zdravlja i do danas  svakodnevno rade u Kovid bolnicama i policijskim stanicama, Hitnoj pomoći, zaslužile da ih neko degradira na nivo osobe koja je prošla kurs da samo neguje stare osobe i da oko 310 medicinskih sestara, heroja, pogrdno naziva „negovateljicama“. To su arhaični nazivi  koji su postojali u periodu posle drugog svetskog rada i ko je ostao u tom vremenu ima prblem sam sa sobom, navodi se u saopštenju Udruženja.

Iz Udruženja mole da se uvaže, jer su u jaslama i vrtićima i deca radnika zaposlenih u različitim medijima, i koji znaju da su im deca kod profesionalno kompetentnih osoba, školovanih i sa odgovorajućom licencom.

– U ime 4.100 medicinskih sestara iz predškolskih ustanova Srbije molimo vas da uzmete u obzir naš demant, protest  i nezadovoljstvo i pomognete da uvek kada neko iskoristi izraz negovateljica, imate na umu ovaj dopis i odmah ih opomenete i zatražite izvinjenje, ma ko da je u pitanju, ističu iz Saveza udruženja medicinskih sestara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari