Protest na Bežaniji, iz Nove planske prakse kažu da je Beogradu potrebna suštinska participacija 1Foto: Promo

Povodom reakcija javnosti usled najave izgradnje tri solitera visine do 120m na obodu stambenog naselja na Bežanijskoj kosi, stručna organizacija Nova planska praksa zatražila je od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i Komisije za planove Skupštine grada Beograda da organizuju javnu prezentaciju nacrta planskog dokumenta i pokrenu niz dodatnih aktivnosti radi otvaranja stvarnih mogućnosti da se zahtevi zainteresovanih građana čuju i uključe u formiranje planskog rešenja za ovaj deo Beograda.

Iz ove organizacije ukazuju da su se za kratko vreme, građani udružili i prikupili preko 5000 potpisa protiv nacrta izmena i dopuna PDR kojim se predviđa izgradnja tri stambeno-poslovna solitera visine 100 do 120m na Bežanijskoj kosi, sa ciljem da postanu “oblikovni i simbolički reper Bežanijske kose, Novog Beograda i Beograda uopšte.

„Nacrt izmena i dopuna PDR je na javnom uvidu u periodu od 11. aprila do 16. maja 2022. godine, a obuhvata blok između Bulevara Arsenija Čarnojevića, kompleksa studentskog SC i ulica Blagoja Marjanovića Moše i Partizanske avijacije – Novi Beograd“, ističu oni i dodaju da je održavanje javne sednice Komisije za planove predviđeno je 31. maja u 13 časova.

„Primetan porast nezadovoljstva i eskalacije građanske neposlušnosti tokom održavanja javnih sednica ukazuje na to da one ne pružaju mogućnost da sve zainteresovane strane, a posebno građani, zaista izvrše uticaj na formiranje planskih rešenja. Kao odgovor na eskalaciju nezadovoljstva građana u proteklom periodu, odlučivanje o planskim dokumentima se učestalo izmešta “na ulicu”, doprinoseći daljem obesmišljavanju participativnog procesa“, ukazuju iz organizacije.

Oni dodaju da, umesto toga, a zarad zaštite interesa svih uključenih strana, institucije se moraju okrenuti proširivanju institucionalnog dijaloga tako da se omogući suštinsko uključivanje javnosti u proces izrade planskih dokumenata radi utvrđivanja sadržaja javnog interesa i načina balansiranja sa privatnim interesom i incijativama zastupljenim na konkretnom području“.

Organizacija Nova planska praksa sprovela je uporednu analizu zakonskog okvira participacije i načina na koji se participativni proces sprovodi u Beogradu, sa ciljem preciznog identifikovanja dometa postojećeg zakonskog okvira i identifikacije prostora za unapređenje prakse uključivanja javnosti u proces izrade planskih dokumenata. Analiza je ukazala na to da nadležne institucije praktikuju ispunjavanje minimuma zakonom propisanih uslova uključivanja javnosti u donošenje odluka, sa ciljem ispunjavanja formalnog okvira, a bez suštinskog otvaranja dijaloga o predloženim planskim rešenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari