Protest NUNS-a zbog hakerskog napada na portal KoSSeva: Hitno naći napadače 1NUNS, logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas nadležne organe da sprovedu istragu i utvrde ko je izazvao hakerski napad i na 17 sati oborio sajt kosovskog portala na srpskom jeziku KoSSev.

k

Kako se navodi u saopštenju NUNS, DDoS napad se dogodio baš u momentu kada su se oglasile sirene u Kosovskoj Mitrovici za vreme „vanredne situacije“ i novinari portala KoSSev su time ponovo bili sprečeni da obavljaju svoj posao i obaveštavaju javnost o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Redakcija je morala da preusmeri svoj rad na društvene mreže, što im je dodatno otežalo posao, tvrde iz NUNS. Prema navodima, zbog ranijih učestalih napada na sajt portala, KoSSev je uložio značajne resurse u njegovu zaštitu, što samo pokazuje koliko je bio jak ovaj hakerski napad na sajt i želja da se ne sazna šta se događa na Kosovu.

„Uvek kada dođe do krize u odnosima na relaciji Beograd – Priština, dogodi se napad na sajt portala Kossev, što samo pokazuje da ovakvi napadi nikako nisu slučajni i da su unapred dobro isplanirani“, ističu iz NUNS.

Udruženje zahteva od nadležnih organa da istraže taj slučaj kako bi se uhvatili i procesuirali krivci, a samim tim i sprečili budući ovakvi napadi na portal, kako bi javnost bila blagovremeno informisana o događajima sa Kosova.

Oni ujedno pozivaju predstavnike Srpske liste sa Kosova i Metohije da prestanu da ignorišu portal KoSSev, jer je uloga novinara i novinarki u svakom društvu da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja i da svim novinarima treba da omoguće nesmetan rad. Nosilac liste Srpske liste i poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić, u momentu kada se nije znalo šta se tačno događa, odbio je da da izjavu za ovaj portal uz konstataciju da „nije izabran da njima odgovara“, napominju iz NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.