Protest pod sloganom „Koja je tvoja crvena linija?“ 4. decembra u Zrenjaninu 1

Pokret Novi optimizam pozvao je građane, organizacije civilnog društva, udruženja, inicijative kao i članove i članice političkih stranaka na protestno okupljanje u Zrenjaninu u subotu 4. decembra u 12 časova na platou ispred Kulturnog centra Zrenjanina (Narodne omladine 1), pod sloganom „Koja je tvoja crvena linija?“.

Okupljanje će biti održano „kako bismo se udruženi i zajedničkim snagama usprotivili kršenju ljudskih prava, uskraćivanju slobode govora i okupljanja kao i uskraćivanju sloboda društvenog i političkog delovanja u Gradu Zrenjaninu“.

Kako su najavili, svoje učešće na skupu do sada su potvrdili Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, Dušan Kokot, Građanski preokret, Senka Jankov, Pokret Novi optimizam i Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Pokret Novi optimizam smatra da je vladajući režim odgovoran za trenutnu društveno-političku situaciju „koja ne omogućava građanima i građankama, civilnom sektoru kao ni opozicionim političkim akterima da govore i delaju slobodno. Poruka vlastima mora biti ujedinjena, stoga smatramo neophodnim udruživanje glasova i snaga svih društvenih, građanskih i političkih aktera“.

Pokret je, kako pojašnjavaju, imao nameru da skup organizuje u prostorijama Kulturnog centra Zrenjanina, prostoru namenjenom debatama u javnom interesu, te dodaju da ih je uprava odbila uz obrazloženje da “zbog već dogovorenih programskih aktivnosti i infrastrukturnih radova u sali“ nisu u mogućnosti da ustupe prostor do kraja godine”.

Iz Novog optimizma naglašavaju da je ovakav odnos prema debatama na aktuelne teme u društvu postao praksa, te podsećaju da su pre mesec dana izbačeni iz sale Hotela Vojvodine u Novom Sadu jer su „bili previše kritični prema javnom diskursu koji nam se podmeće od strane vrha vlasti“.

„Stoga, naš odgovor, kao i prethodni put, biće poziv na protestno okupljanje na ulici. Poruka vlastima mora biti ujedinjena i glasna, da građani i građanke Srbije neće podržavati ni tolerisati kršenje ljudskih prava, gušenje i ućutkivanje medija i organizacija civilnog društva, uskraćivanje slobode političkog okupljanja i govora“, navodi se u saopštenju.

Pokret Novi optimizam imao je nameru da građanima ponudi prostor za dijalog sa relevantnim pojedincima na temu kršenja ljudskih prava nakon pisanja medija o uslovima za život i rad radnika iz Vijetnama angažovanih na izgradnji sporne fabrike Linglong u Zrenjaninu.

„Skup nam je onemogućen u prostorijama Kulturnog centra jer vlasti pokušavaju da cenzurišu dijalog na temu kršenja ljudskih prava, a ovakav metod ućutkivanja dešava se previse često da se ne bi tumačio kao nameran i ciljan. Kako nam je prostor uskraćen a dijalog time onemogućen, skup, ovog puta opšteprotestni, premeštamo na ulicu. Pokretu je i u drugim gradovima uskraćivan prostor za okupljanje jer su skupovi u organizaciji Novog optimizma masovni, transparentni, asertivni, otvoreni za sve društvene aktere i medijski propraćeni, što je trn u oku vladajućoj strukturi. Svojim intervencijama vlast pokušava da uguši svaki kritički glas, posredno je na snazi zabrana okupljanja i društvenog i političkog delovanja, a odgovornost države se relativizuje spinovanim saopštenjima predstavnika vlasti“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari