Protest "Profesori za novi RTS" završen ostavljanjem Zakona o javnim medijskim servisima ispred vrata RTS 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Protest „Profesori za novi RTS“, koji su organizovali članovi akademske zajednice, završen je večeras kod zgrade te medijske kuće u Takovskoj ulici u Beogradu, pred čijim je zaključanim vratima ostavljen Zakon o javnim medijskim servisima, kao podsetnik da je to javni servis koji treba da služi građanima, a ne vlasti.

Prethodno su se protestu koji je počeo na Trgu Nikole Pašića, priključili i građani okupljeni na skupu za bojkot izbora koji je na platou ispred Filozovskog fakulteta organizovao Građanski otpor.

Profesor Slobodan Prvanović izjavio je večeras u Beogradu na „Protestu profesora za novi RTS“ da je vreme za opštu građansku mirnu pobunu.

„Ne trebaju nam motke već tražimo da se zakon poštuje“, rekao je Prvanović i dodao da je ovo „borba protiv medijskog mraka“.

On je rekao da je vlast pretvorila RTS u „partijsku televiziju“ i pozvao zaposlene da se suprotstave rukvodstvu te medijske kuće, jer kako je dodao „ne rade profesionalno već protiv naroda“.

Prvanović je podsetio da je zajedno sa članovima akademske zajednice već tražio da RTS radi profesionalno i da njegovo rukovodstvo podnese ostavke, ali da su se oni „oglušili o te zahteve“, tako da će im nakon protesta odneti Zakon o javnom servisu.

Profesorka Irina Subotić je rekla da program RTS-a mora da bude za sve a ne za jednu „klasu“.

„Program RTS-a diktira se sa jednog moćnog mesta“, napomenula je ona, dodajući da je stvarnost daleko od onoga što se na informativnim programima RTS-a prikazuje.

„Mi ne želimo da pravimo program RTS-a, već da ta medijskla kuća bude u boljim rukama“, rekla je Irina.

Novinarka Gordana Suša istakla je da ova vlast porobljava medije, tako da se od jutra do povečerja gleda predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Novinari RTS-a su se pozicionirali kao ona tri majmunčića koji su rukama prekrili oči, uši i usta i lični su privezak predsednika“, rekla je Suša.

Ona je rekla da na RTS-u danas ponovo postoje „crne liste nepodobnih“, tako da je novinska agencija Beta „otkazana“, a dominira agencija Tanjug.

Doduše, kako je dodala, „ko zna iz kog izvora nepoznatog stižu na kapaljku druge vesti“.

Ona je navela i da je RTS odbio da emituje spot organizacije CRTA.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić pozvao je zaposlene u RTS-u da se oslobode stega i spasu svoju ljudsku i profesionalnu čast.

On je rekao da informativni program RTS-a prikazuje opsene i laži, predstavlja hvalospev vođi i da je dezinformativni pamflet vlasti.

„RTS širi partijsku propagandu i krši zakon, jer im je dužnost da građane istinito informišu“, kazao je Bodrožić.

Proferosor Vladan Čokić je rekao da je RTS „stub režima i služi u partijske svrhe“ i da se građani u protestu bore „protiv unutrašnje okupacije“.

Novinar Rade Radovanović je rekao da su „Bujošević i Stefanović najbolji nastavljači Komrakova i Milanovića“, kao i da su „malo plaćeni koliko puno rade za ‘gospodara’ i izbegavaju svaku činjenicu“.

„Uvek se zalažem da svako ima pošteno suđenje kad za to dođe vreme“, rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.