Protest protiv podizanja spomenika "nevinim žrtvama" večeras u Novom Sadu 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Protest protiv podizanja spornog spomenika „nevinim žrtvama 1944/45.“ biće održan danas, u 18 časova, na livadi u ulici 1300 kaplara pored Lidla.

Sporan spomenik podiže se na osnovu spiska žrtava koji je sastavila Državna komisija za ratne zločince nakon septembra 144. godine. Na spisku se, za područje Novog Sada i okoline navodi oko 1.300 lica među kojima su i osuđeni ratni zločinci, organizatori i izvršioci zloglasne Novosadske racije, navodi se u pozivu Antifašističkog fronta 23. oktobar.

Među spornim imenima su Mikloš Naš, okupacioni gradonačelnik Novog Sada odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Tu su i Geza Batori, potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, Milan L. Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže koji je lično vršio zlostavljanje žrtava tokom racije, Imre Balog, koji je lično ubijao muškarce, žene i decu, a sam je priznao da je bajonetom ubijao decu pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Na spomeniku treba da se nađe ime Jelene Nađ koja je odgovorna kao podstrekač na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije, Lajoš Radosavljević, podstrekač na zločine počinjene tokom racije u novosadskim ulicama Cara Dušana i Arse Pajovića, kao i Janoš Tot koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin iz Rumenačke ulice.

„Komisiju koja je sastavila ovakav spisak „nevinih žrtava“ nije vodila namera prevladavanja bolnih perioda naše istorije. Ovu komisiju je vodila jedino i isključivo želja za diskreditovanjem Narodno-oslobodilačke borbe i revizijom istorije, a pre svega predstavlja težnju da jedna zločinačka vlast legitimizuje zločine prethodnika“, ističu i Antifašističkog fronta 23. oktobar.

Prethodni protest održan je u decembru.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari