Protest protiv policijskog nasilja nad Romima ispred Policijske uprave Grada Beograda (VIDEO, FOTO) 1Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Nekoliko desetina građana okupilo se večeras na protestu protiv policijskog nasilja nad Romima ispred Policijske uprave Grada Beograda.

Među okupljenim građanima nalaze se i pripadnici romske nacionalnosti koji su u subotu bili žrtve policijskog nasilja koji navode da su ih policajci vređali po nacionalnoj osnovi tokom racije.

Povod za ovaj protest je policijska racija koja se dogodila u subotu u romskom naselju u Vuka Vrčevića, kako je ranije danas saopštio Zeleno-levi front.

„Problem je što se ovo ne dešava prvi put, već je prvi put da javnost za ovo zna. Ovde smo da ukažemo da ove stvari ne smeju da se dešavaju. Hitna pomoć nije odgovarala na pozive povređenih, tek kada smo ih mi pozvali oni su došli. Bitno je da isteramo do kraja da utvrdimo ko je kriv za ovo, rekao je za Danas Luka Petrović iz Zeleno-levog fronta, inače i asistent na Fakultetu političkih nauka.

Kako je naveo, svi znamo da su institucije zarobljene u našoj državi, teško može da se očekuje da će nešto uraditi ovim povodom.

Protest protiv policijskog nasilja nad Romima ispred Policijske uprave Grada Beograda (VIDEO, FOTO) 2
Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

„Shvatili smo da ima ljudi oko nas, da postoji zakona za sve. Samo želim da imamo mir, šta oni imaju od toga da maltretiraju sve nas. Ja hoću da Vučić ovo gleda, da imamo podršku. Mora da se pojavi predsednik, jer smo svi mi Romi uz njega. Ceo svet mora da vidi kako policija maltretira Rome. Danas smo bili kod Veselina Milića, koji nam je rekao da će biti uz nas i da će sve biti u redu. Mi nemamo više nikoga da stane iza nas, ne verujemo više nikome, rekao je Zojani Demuš  u čiju kuću je policija nasilno upala u subotu.

Demuš navodi da policajci ne bi tako radili da nemaju nekog ko im čuva leđa.

;

Kako je rekao, očekuju od Vučića da im bude podrška i da stane iza njih.

Na protestu je pušten i audio zapis na kom se čuje kako im policajac preti, uz reči da će neko i njihovu decu gaziti.

Protest protiv policijskog nasilja nad Romima ispred Policijske uprave Grada Beograda (VIDEO, FOTO) 12

Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Podsetimo, Beogradska policija je u subotu uveče izvršila raciju u romskom naselju u opštini Palilula u ulici Vuka Vrčevića, a Zojani Demuš u čiju kuću su upali rekao je za N1 da su policajci bili nasilni, pretili i vređali ih na nacionalnoj osnovi.

Unija Roma osudila je „brutalno i ponižavajuće policijsko postupanje u romskom naselju na opštini Palilula u Beogradu“ tvrdeći da je policija, prilikom racije, prekoračila svoja ovlašćenja, pretila, fizički i verbalno zlostavljala, ali i vređala stanovnike na nacionalnoj osnovi.

Kako su naveli, incident predstavlja ozbiljno prekoračenje ovlašćenja policije, udar na ljudska prava, dostojanstvo i bezbednost romske zajednice i stavlja pod sumnju sposobnost državnih organa da delotvorno i pravično štite sve svoje građane.

S druge strane MUP je saopštio da su pripadnici policije, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, na adresama stanovanja, potraživali lica koja se sumnjiče da su prethodno uznemiravala više mlađih osoba na autobuskom stajalištu, a odmah potom napali i povredili policijskog službenika.

U nameri da odbrani mlađa lica i zaštiti ih od nasilnika, primenio je policijska ovlašćenja, legitimisao se službenom legitimacijom, posle čega su mu tri osobe uputile uvrede, a zatim je jedan od njih ciglom pogodio policijskog službenika u glavu, dok ga je drugi udario zatvorenom šakom, takođe u predelu glave, navodeo je MUP u svom saopštenju.

Danas se oglasio i Policijski sindikat Srbije koji je naveo da je policija u romskom naselju delovala po propisima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari