Unija Roma: Policija prekoračila svoja ovlašćenja, fizički i verbalno zlostavljala pripadnike te manjine 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Unija Roma osudila je jučerašnje „brutalno i ponižavajuće policijsko postupanje u romskom naselju na opštini Palilula u Beogradu“ tvrdeći da je policija, prilikom racije, prekoračila svoja ovlašćenja, pretila, fizički i verbalno zlostavljala, ali i vređala stanovnike na nacionalnoj osnovi.

Kako su naveli u saopštenju, incident koji se dogodio u subotu, 10.02.2024. godine, u večernjim časovima, predstavlja ozbiljno prekoračenje ovlašćenja od strane policije, udar na ljudska prava, dostojanstvo i bezbednost romske zajednice i stavlja pod sumnju sposobnost državnih organa da delotvorno i pravično štite sve svoje građane.

„Prema izveštajima s terena, policijska racija nije samo bila deo redovne operacije u potrazi za osumnjičenim, već je izmakla kontroli i prerasla u brutalni napad na civilno stanovništvo. Članovi naše zajednice svedoče o policijskom nasilju koje uključuje fizičko zlostavljanje, pretnje i verbalne uvrede usmerene na nacionalnoj osnovi. Takvo ponašanje nije samo neprihvatljivo, već predstavlja ozbiljano kršenje Zakona“, naglašavaju iz Unije Roma.

Dodaju, Unija Roma Srbije zahteva hitnu, transparentnu i nepristrasnu istragu ovog slučaja od strane nadležnih organa.

„Od institucija tražimo da identifikuju odgovorne za zlostavljanje, te ih privedu pravdi. Osim toga, insistiramo na tome da se rezultati istrage jasno i javno saopšte, kako bi se obnovilo poverenje građana u pravosudni sistem. Ovaj incident nije izolovan slučaj, već predstavlja deo šireg problema koji se tiče odnosa između policije i romske zajednice. Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova i policijsku upravu da preduzmu sve neophodne mere kako bi se obezbedila pravična istraga i da odgovorni za ovaj incident budu adekvatno kažnjeni“, navode u saopštenju.

Prema istim informacijama, Unija Roma Srbije će nastaviti da prati ovaj slučaj i da se bori za pravdu i jednakost za sve građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari