Predsednik Unije Roma Srbije: Privatna izvinjenja ne prihvatamo, Nestorović da uputi izvinjenje iz Skupštine 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS/MO)

Konstitutivnu sednicu Skupštine obeležio je, između ostalog, ispad poslanika Branimira Nestorovića, koji je svoje kolege iz opozicije nazvao „Ciganima“, a njihovo ponašanje „ciganijom“. Udruženja romske nacionalne manjine su osudila njegove izjave, usledilo je Nestorovićevo izvinjenje ali u  telefonskom pozivu predsedniku Nacionalnog saveta Roma, Daliboru Nakiću. On je izvinjenje prihvatio, ali ne i Unija Roma Srbije koja ističe da privatna izvinjenja ne prihvataju, te da će prihvatiti samo izvinjenje iz Narodne Skupštine.

Nestorović je u svom izvinjenju istakao da poštuje sve nacionalne manjine, a da posebno duboko poštovanje gaji prema Romima, i obećao punu podršku u izgradnji inkluzivnijeg društva, kao i u kreiranju politika usmerenih na unapređenje položaja Roma.

Sa druge strane, Unija Roma Srbije javno je osudila Nestorovića,navodeći da Narodna Skupština nije mesto gde će se slati rasističke izjave.

Miloš Mihajlović, predsednik Unije Roma Srbije, ističe za Danas da Nestorović nije privatno uvredio članove i predsednika Nacionalnog saveta da bi im se izvinjavao putem telefonskog razgovora.

– Romska politička partija koja štiti prava i interese Roma u Srbiji, Unija Roma Srbije, reagovala je i zatražila javno izvinjenje Nestorovića svim pripadnicima Romske zajednice u Srbiji. Nestorović je pokušavao da opravda svoje reči preko pojedinih portala, ali zvanično izvinjenje sa njegove strane nismo dobili – rekao je Mihajlović.

Unija Roma Srbije, kako kaže Mihajlović, traži od Nestorovića da se javno izvini i to sa mesta sa kojeg je javno uputio uvredljive izjave, a to je Narodna Skupština.

Takođe traže od svih parlamentarnih stranaka, i opozicije i vladajuće stranke, da javno osude rasizam u Narodnoj Skupštini i uvredljive reči Branimira Nestorovića u skladu sa zakletvom koju su položili i kojom su se obavezali da će braniti ljudska i manjinska prava.

-Mi Romi nemamo predstavnike parlamenta u Skupštini, zato očekujemo reakciju od onih za koje smo i mi glasali i koji su sada u Narodnoj Skupštini. Ne prihvatamo privatna izvinjenja – navodi Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari