Protest roditelja u Vrbasu: Po sedamdesetoro dece u jednoj grupi u vrtiću 1foto: Most solidarnosti

Protest roditelja iz Vrbasa čija deca i posle godinu dana ne idu u svoje vrtiće, održan je danas ispred zgrade opštine u ovom mestu.

Roditelji su na kratko blokirali i saobraćaj, konstantno se setajući preko pešačkog prelaza ispred zgrade opštine, želeći na taj način da skrenu pažnju kako dva najveća vrtića “Poletarac” i “Bubica”, još nisu rekonstruisana, iako je završetak radova planiran za april.

“Dvoje nas, kao predstavnici roditelja, otišli smo u opštinu i tražili da nas primi predsednik, ali nam je rečeno da je on na službenom putu i da će neko iz opštine izaći da nam se obrati. Čekali smo, ali niko nije došao, pa smo malo blokirali saobraćaj. I ranije smo pokušali da dođemo do predsednika, ali je on to odbio uz obrazloženje da nema potrebe da se vidimo, jer nam je direktor predškolske ustanove već sve objasnio”, rekla je Radmila Pudar, majka devojčice koja ide u vrtić “Poletarac”.

Cilj rekonstukcije vrtića je poboljšanje energentske efikasnosti. U pomenuta dva vrtića ide 480 dece od njih ukupno 820 koliko pohađa Predškolsku ustanovu “Boško Buha”. Mališani su trenutno raspoređeni u druge predškolske ustanove i škole u Vrbasu.

Roditelji tako već godinu dana proživljavaju noćnu moru, većina ih ni ne šalje decu u vrtić, jer su uslovi katastrofa, dodaje ova majka.

“Više od 58 odsto dece je razmešteno. Danas je u maloj fiskulturnoj sali vrtića “Suncokret” gde su naša deca razmeštena, u jednoj prostoji bilo pedesetoro dece, od jaslica do predškolskog. Nekad ih bude po sedamdeset u jednoj prostoriji. Kapacitet vrtića koji je preuzeo naših 200 dece je 110 mesta, pa zamislite gužvu“, izjavila je Pudar.

Protest roditelja u Vrbasu: Po sedamdesetoro dece u jednoj grupi u vrtiću 2
foto: Most solidarnosti

Sada imaju i drugi problem. Kako dodaje, roditeljima je stalno apelovano da zbog preopterećenosti i korone ne dovode mališane, što su mnogi i uradili. Ali uplatnice za boravak u vrtičima im i dalje stižu, iako je donet pravilinik da roditelji dece koja su razmeštena u druge vrtiće i u njih ne idu, oslobođeni su plaćanja.

Kako kaže Pudar, tražiće da se roditeljima brišu ova dugovanja.

Haotična situacija, nastavlja, traje zapravo od juna prošle godine kada vrtići prestaju sa radom. Nakon aprila ove godine rok za otvaranje vrtića je pomeren za jun, pa za početak ove nove škoske godine.

Dva puta su u poslednje dve nedelje dobili obaveštenje da će vrtić “Poletarac” biti otvoren “ovaj ponedeljak”, ali to se nije desilo.

Na kraju, prošli petak stigla im je poruka da vrtić neće biti otvoren do daljnjeg.

„Tad smo odlučili da organizujemo proteste, jer stvarno više nema smisla. Danas smo dobili SMS poruke da vrtić kreće sutra sa radom, ali videćemo. Prvo su nam rekli da su radovi prolongirani zbog sitruacije na tržištu, poskupio je repromaterijal pa im trebaju dodatni novci, pa onda da je sve gotovo ali da se čeka primopredaja objekta, da komisija za protivpožarnu zaštitu donese rešenje da je objekat spreman za upotrebu“, kaže Pudar.

Kako nastavlja, ne bi je čudilo da se vrtić sutra otvara bez svi potrebnih dozvola.

Rekonstukciju vrtića većinom finasira švajcarska vlada u saradnji sa našim resornim ministarstvom i opštinom Vrbas.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari