Protest Solidarno protiv izvršitelja u nedelju 26. maja u Beogradu 1Foto: FB/Združena akcija Krov nad glavom (Arhiva)

Organizacija „Krov nad glavom“ u nedelju 26. maja na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu organizovaće protest pod nazivom „Solidarno protiv izvršitelja“, kojim, kako navode, dižu glas protiv najavljenih novih ovlašćenja izvršitelja i za zaštitu prava na jedini dom.

Povod za organizovanje protesta su najavljene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje predlaže Ministarstvo pravde.

Novim zakonom, kako navode, nije zaštićeno pravo na dom, što je suprotno međunarodnim konvencijama koje je Srbija potpisala, „solidarnost se kriminalizuje“ odnosno svi koji pokušavaju da pomognu ljudima koje isteruju iz stanova mogu da završe u zatvoru.

Po novom zakonu izvršitelji dobijaju veća ovlašćenja, direktno izdaju naredbe policijacima na dužnosti, a mehanizmi kontrole njihovog rada su i dalje nikakvi, ističu u saopštenju.

Ljudi koji su žrtve prevare su, po novom zakonu, još u gorem položaju jer plaćaju troškove i kamate ako se odmah ne isele i sa ulice dokazuju svoja prava, ističu iz organizacije „Krov nad glavom“.

„Ministarstvo je navodno 9. maja otpočelo ‘javnu raspravu’. Ova ‘rasprava’, koja se vodi na internetu i po hotelskim salama i za koju niko ne zna je sve samo ne javna! Zato 26. maja mi otvaramo našu javnu raspravu! Ovo se tiče svih nas! Ukoliko ovo prođe, sve će nas od ulice deliti nekoliko neplaćenih računa! Ne dozvoli da 1. januar 2020. postane dan od kada će izvršitelji biti vlast, a dužnici – robovi!“, ističu iz organizacije „Krov nad glavom“.

U saopštenju podsećaju da je danas uhapšeno 15 aktivista i aktivistkinja Združene akcije „Krov nad glavom“ prilikom odbrane jedinog doma porodice Mandić u Novom Sadu.

„Iako je iseljenje sprečeno, a naši akivisti i aktivistkinje pušteni, ovakvoj represiji ovde nije kraj, baš naprotiv – ovo će postati svakodnevica ukoliko se donese novi zakon“, ocenjuju iz te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari