Oko 1.000 studenata prošlo je juče u protestnom maršu centrom Atine do zgrade Parlamenta, iskazujući neslaganje sa vladinim merama štednje koje uključuju smanjenje izdvajanja za univerzitetsko obrazovanje. U demonstracijama je učestvovalo više studentskih udruženja koja podržava Komunistrička partija, javila je američka agencija AP.

Studenti su najavili učešće i u nacionalnom generalnom štrajku planiranom za 15. decembar koji organizuju sindikati.Grčki sindikati su ove godine imali serije demonstracija i protestnih okupljanja protiv vladinih mera štednje i reformi koje od Grčke zahtevaju Međunarodni monetarni fond i Evropska unija.Mere obuhvataju smanjenje plata i raznih budžetskih izdvajanja, žamrzavanje penzija, povećanje poreza, smanjenje javne potrošnje i druge nepopularne poteze koje traže MMF i EU kao preduslov za nove tranše kredita.

Grčka dobija kredit u visini 110 milijardi evra na rok od tri godine, a ta sredstva su joj pomogla da u maju izbegne državni bankrot, a time je sprečeno i širenja krize na ostatak evro-monetarne unije. Grčka je, zasad, jedina članica „evrozone“ koja je zatražila pomoć od MMF-a da bi izašla iz krize, ali nije jedina zemlja EU koja je morala da uzme kredit za to, pošto su to isto učinile Letonija, Mađarska i Rumunija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari