Protest u Knjaževačkoj, niškoj “Ulici smrti”: Vlastima rok od mesec dana da počnu radove koji će povećati bezbednost u saobraćaju 1Foto: Učesnik protesta

Više desetina građana Knjaževačke ulice, jedne od najdužih u Nišu, koju deo javnosti zove „Ulicom smrti“ zbog učestalih saobraćajnih nesreća, protestvovalo je večeras, iako su im u razgovoru sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski obećane mere koje će povećati bezbednosti u saobraćaju.

Oni su na pola sata blokirali raskrsnicu Knjaževačke sa Ulicom Ilija Birčanin, gde se dogodila jedna od poslednjih nesreća, u kojoj je poginuo njihov komšija, na pešačkom prelazu.

Na raskrsnici su postavili kartonske slike pregaženih tela, koje su rasporedili po kolovozu.

Ljuba Kostić, stanovnik ove ulice i građanski aktivista, kazao je da će u narednih mesec dana pratiti da li su započeli radovi na obećanoj denivelaciji četiri najrizičnija pešačka prelaza, odnosno njihovo podizanje do nivoa trotoara, kako bi se usporio saobraćaj.

Protest u Knjaževačkoj, niškoj “Ulici smrti”: Vlastima rok od mesec dana da počnu radove koji će povećati bezbednost u saobraćaju 2
Foto: Učesnik protesta

“Ukoliko radovi ne počnu, ponovo će početi protesti 1. oktobra, kako bismo ‘pomogli’ vlastima i institucijama da počnu da rade svoj posao u interesu građana”, rekao je Kostić.

Njegov komšija Boris Kundačina kazao je da je njegovu suprugu pre 30 godina u Knjaževačkoj udario automobil, a da se od tada u toj ulici “ništa nije promenilo”.

U razgovoru sa gradonačelnicom Sotirovski, prošlog ponedeljka, delegaciji žitelja ove ulice su, osim podizanja najspornijih pešačkih prelaza, što je bio njihov zahtev, obećane i druge kratkoročne mere, kao što je postavljanje nekoliko dualnih radara, dodatno osvetljenje pešačkih prelaza i obnavljanje horizontalne signalizacije.

Kao dugoročnu meru, odnosno trajno rešenje, obećana je ozbiljnija rekonstrukcija Knjaževačke, na osnovu projekta koji će uraditi Zavod za urbanizam.

Prema najavi lokalnih zvaničnika, rekonstrukcija će između ostalog podrazumevati izgradnju razdelnih ostrva po sredini kolovoza sa postavljenim uličnim osvetljenjem i biciklističke staze.
Da bi se to realizovalo, ulica bi trebalo da bude sužena na dve trake, a deo saobraćaja “premešten” na Somborski bulevar.

Rekonstrukcija je planirana za 2024. godinu i koštaće, po rečima Sotirovske i saradnika, oko 300 miliona dinara.

Prema upozorenjima stanovnika, Knjaževačka ulica je loše osvetljena, pešački prelazi su ponegde jedva vidljivi zbog stare farbe, a saobraćajna signalizacija nije adekvatna.

Rešavanje bezbednosnog problema u saobraćaju kroz tu ulicu gradska vlast obećava godinama, ali obećanja još uvek nisu ispunjena.

Nadležni su razdelna ostrva najavili pre pet godina, a na njima nije počelo da se radi.

Oni nisu prihvatili prošlogodišnji zahtev građana Knjaževačke za postavljanje „ležećih policajaca“, tvrdeći da to nije dobro rešenje jer će usporiti saobraćaj, te povećati buku i koncentraciju štetnih gasova u vazduhu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari