Protest u Nišu zbog gradske odluke o seči drveća na ulazu u firmu Miroslava Miškovića 1Foto: Dveri Niš

Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri predala je danas otvoreno pismo gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, a nepoznati građani istakli su transparent na ulazu u Nišku tvrđavu, u kojem protestvuju zbog “donošenja protivpravne gradske odluke o seči stabala atlaskog kedra” oko ulaza u gradilište kompanije Delta.

Kamen temeljac za Delta planet šopin mol, koji se gradi na Bulevaru Nemanjića, a predstavlja investiciju od 70 miliona evra, postavljen je sredinom februara ove godine.

Nakon predaje otvorenog pisma gradonačelnici, predstavnici Dveri protestvovali su pored gradilišta Delta planeta, noseći transparente “Sve ste posekli, kedrove nećete”, “Hoćemo zeleni Niš”, “Hoćemo da dišemo”, “Nišlije niste pitali”, “Kedar upije 200 kg CO2 i prašine”, “Gde vam je katastar drveća” ili “Hoćemo zelenog menadžera”.

U otvorenom pismu Dveri, koje je potpisala Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri i predsednica Gradskog odbora tog pokreta, naglašava se da se 13 vrednih stabala atlaskog kedra starih po 15 godina nalaze na javnoj površini, a seku “zbog privatnog interesa jedne kompanije”.

Oni “apsorbuju 3,5 tona ugljen monoksida u gradu Nišu, čiji je vazduh u vrhu zatrovanosti u Evropi, stotinu puta štetniji od dozvoljenih granica i već danima u zoni opasnoj po zdravlje ljudi”.

U pismu se zahteva hitno stavljanje van snage gradske odluke o seči ovih stabala koja je “doneta prošlog petka, protivno republičkim i lokalnim propisima o zaštiti životne sredine i javnom interesu svih građana Niša”.

Zahteva se, takođe, izrada Katastra zelenih površina, što je trebalo da bude učinjeno do 2017, a za šta je tada odvojeno 3,3 miliona dinara, kao i poštovanje pravila građenja u Nišu, koja nalažu investitorima da deset do 20 odsto njihovih parcela bude pod zelenom površinom.

– Dok  se u drugim zemljama drveće sadi čak i na krovovima, sade se milioni stabala i planira dupliranje broja drveća u gradovima, Niš je postao najpoznatiji u Srbiji po bilansu ubijanja drveća. Još nije zaboravljena bruka i tuga Nišlija zbog proletnje seče „solunskih kedrova“ kojoj se čudila čitava Srbija – navodi se u otvorenom pismu.

U njemu se dodaje da “svaki od ovih 13 kedrova apsorbuje po 250 kilograma ugljen dioksida i ostalih štetnih materija iz vazduha, proizvodi kiseonik, sprečava eroziju, upija veliku količinu vode i smanjuje efekte poplava, štiti od buke i vetra”.

Gradonačelnica Niša Sotirovski danas nije odgovorila na pitanja našeg lista u vezi sa javnim protestima ispred gradilišta Delte i na ulazu u Tvrđavu.

Javnost je tako ostala bez odgovora na pitanje da li je gradska odluka o seči stabala doneta, kao i da li su na taj način ugroženi republički i gradski ekološki propisi i javni interes.

Inače, na polaganju kamena temeljca za Delta planet šoping mol koji će, kako je najavljeno, biti „najveći i najsavremeniji šoping mol u širem regionu“, nije prisustvovao prethodni gradonačelnik Darko Bulatović, inače sklon da učestvuje u svečanom obeležavanju daleko manjih investicionih poduhvata, poput početka radova na uličnoj deonici od 200 metara ili kanalizacionoj mreži od 160 metara.

Bulatovićevi saradnici su tada za naš list kazali da on nije došao jer je bio “objektivno sprečen”, te da „ne postoji spor“ između Grada Niša i Delta holdinga, čiji je osnivač Miroslav Mišković, koji je po dolasku aktuelne vlasti 2012. godine bio priveden, a prošle godine i osuđen za utaju poreza.

Početkom ovog meseca njegova kompanija Delta holding je, pak, na javnom nadmetanju kupila najveći kongresni centar u Srbiji, Sava centar.

Dveri: Odlukom o seči drveća prekršeni i republički i gradski propisi

U pismu predsednice niških Dveri Milenković Kerković gradonačelnici Niša Sotirovski se precizira da su, u skladu sa skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, Nacionalnim programom zaštite životne sredine, Nacionalnom strategijom održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara, kao i Programom zaštite životne sredine grada Niša sa akcionim planom za period od 2017. do 2027. godine i Odlukom o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina, “zelene površine, drveće i drvoredi kraj saobraćajnica u Nišu definisani kao dobra od opšteg interesa koja uživaju posebnu zaštitu”.

Niški Program zaštite životne sredine propisuje da je “vitalni interes građana unapređenje zelenih i parkovskih površina i drvoreda” i “obavezuje gradske vlasti  da politiku i pravila građenja vode u skladu sa politikom očuvanja zelenih površina”.

Zbog izgradnje Delta planeta već isečena “brojna stabla” i potkopan drvored platana?

U pismu Dveri upućenom gradonačelnici Niša navodi se da je ta stranka obaveštena da je oko ulaza u budući Delta planet šoping mol  potkopan i drvored platana, takođe na javnoj površini.

– I na prostoru „Toplane“ , kako smo saznali, posečena su brojna stabla, kao i na parkingu na uglu Ulice Blagoja Parovića i  Ulice Branka Krsmanovića, a iz istih razloga- navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari