– Kulturno-informativni centar (KIC) iz Bosilegrada u saopštenju za javnost oštro je osudio diskusiju poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) iz Surdulice na nedavnoj sednici Skupštine Srbije. Poslanik radikala je u skupštinskoj raspravi rekao da je u Bosilegradu „nedavno održan skup u organizaciji jedne parlamentarne stranke uz prisustvo oko dve stotine građana iz Bugarske, na kome su se čuli istupi govornika protiv ustavnog poretka u Srbiji“.


„Predmet interesovanja SRS jeste narušavanje državnog poretka na skupu koji je organizovala bugarska vladajuća stranka ATAK-a i da je pri tom, nekim lokalnim političarima, kako su preneli bugarski mediji, obećano da će biti „prvi poslanici zapadnih bugarskih pokrajina u bugarskom parlamentu, što niko iz Bosilegrada nije demantovao“, naveo je u tom izlaganju poslanik SRS iz Surdulice Dragan Stevanović.

U reagovanju KIC iz Bosilegrada navodi se da „ustavni poredak u Srbiji ugrožava velikosrpski nacionalizam koji je Bugare u Srbiji lišio nekih ustavom garantovanih prava, kao što su školovanje na maternjem jeziku, pravo na bugarsku crkvu i sopstveni nacionalni i kulturni identitet“. „Ta pretnja ustavnom poretku Srbije nastaviće se sve dok imamo ovakve istupe poslanika SRS, koji se prema pripadnicima bugarske nacionalne zajednice u Srbiji odnose kao sa građanima drugog reda, ne poštujući njihove interese prava i dostojanstvo“, stoji u saopštenju KIC iz Bosilegrada povodom istupa poslanika SRS iz Surdulice u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari