Protest zbog kovid propusnica u Beogradu i Nišu (FOTO) 1Foto: Dimitrije Petrović

U centru Beograda i Niša večeras se okupilo više stotina građana koji su protestovali zbog današnje odluke Kriznog štaba da se uvode kovid propusnice.

Oko tri stotine spontano okupljenih građana ispred Narodne Skupštine došli su zbog uvedenih kovid propusnica i zbog, kako su rekli, „fašističkih mera“.

Osim srpske trobojke, drugih obeležja nije bilo. Obeležja koja su takođe izostala jesu obeležja MUP-a, pa se tako na ovom skupu nije moglo videti niti jedno uniformisano lice.

„Na raskrsnici Takovske i Bulevara kralja Aleksandra je oko stotinak građana, ali za sada se vidi samo jedan transparen protiv kovid mera. Uz njega je proširena državna zastava, a okupljeni pevaju „Hriste Bože“, „Ovo je Srbija“ i pesme slične tematike“, javio je reporter Danasa tokom protesta.

Saobraćaj je bio obustavljen od 20 do 23 časa a bili su blokirani Trg Nikole Pašića, Bulevar kralja Aleksandra, Ulica kneza Miloša i Takovska.

„Mi smo običan narod i niko ne stoji iza nas. Nije u redu da se naša Ustavom zagarantovana prava ruše i krše. Ovo je uvod u fašizam“, rekla je jedna od prisutnih, revoltirana činjenicom da će od subote, od 22 časa, biti potrebna kovid propusnica kako bi mogla da boravi unutar ugostiteljskog objekta.

Prema rečima očevidaca, na samom početku skupa desio se incident, kada je džip, kretajući se iz pravca Takovske, naočigled saobraćajne policije, prošao kroz masu i tom prilikom naneo lakše telesne povrede nekolicini ljudi.

Policija je propuštala samo kola Hitne pomoći.

Portal Nova.rs preneo je da je bilo prisutno dosta pripadnika policije u civilu, dok su uniformisani policajci raspoređeni ispred Skupštine Srbije, kao i na mestima gde su ulice zatvorene za saobraćaj.

Na protestu su bili prisutni građani različitih godina.

 

Protest i u Nišu

Građani Niša koji se protive vakcinaciji i kovid propusnicama okupili su se večeras na Trgu kralja Milana u tom gradu kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom republičkog Kriznog štaba o uvodjenju kovid propusnica.

Okupljeni gradjani, njih pedesetak kazali su da su se spontano okupili jer se protiv uvodjenju bilo kojih mera koje ograničavaju slobodu kretanja ljudi.

Oni su izrazili sumnju u efikasnost vakcina, u brojeve obolelih i umrlih od korona virusa koje se saopštavaju i istakli da se protive „prisilnoj vakcinaciji, posebno dece“.

Najavili su novo okupljanje za sutra u 22 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari