Protest Žena u crnom: Putin zločinačkom agresijom poništio tekovine Velikog otadžbinskog rata 1Foto: Fahrudin Kladničanin

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja, Žene u crnom organizovale su danas u centru Beograda antirarnu/antifasisticku akciju pod nazivom „Stop fasizmu! Stop ratu u Ukrajini“.

Ucesnici skupa nose transparente sa natpisima: „Stop fasizmu, stop raru u Ukrajini, Evropa se brani u Marijupolju“.

Transparenti su ispisani na ruskom, ukrajinskom, beloruskom i srpskom.

Jedna od liderki ove nevladine organizaije Staša Zajović podsetila je da je 9. maj dan pobede nad fasizmom, dan kada je antifašistička koalicija, u kojoj je učestvovala jugoslovenska NOV, porazila nacističku Nemačku, a u čemu je važnu ulogu igrala sovjetska Crvena armija, koja je dobrim delom bila sastavljena od Ukrajinaca, Rusa i drugih naroda.

„Nazalost, danas u Evropi fašizam i nacizam nisu poraženi jer jačaju ideje i organizacije koje revidiraju antifašističke tekovine Drugog svetskog rata i kojima zadnjih desetak godina najjaču podršku daje režim rukog predsednika Vladimira Putina, jer na taj način želi da destabilizuje Evropu“, rekla ja Zajović za Fonet.

Ona je ocenila da je Putin zločinačkom agresijom poništio tekovine Velikog otadžbinskog rata, on je simbol neofašističke, neonacističke desnice u Evropi i ogromnog dela u Srbiji koji deluju uz odobravanje režima.

Zajović je ukazala i da je isticanje danas slova Z, simbola ruske akcije u Ukrajini, nekažnjeno u javnom prostoru i to je odgovornost države koja ima obavezu da zabrani isticanje takvih simbola.

Na licu mesta su pripadnici policijske brigade koji obezbedjuju ovaj skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari