Protestni marš za ženska prava 8. marta u Beogradu 1Foto: Privatna arhiva

U Beogradu, u utorak, 8. marta, s početkom u 16 časova, veliki broj feminističkih organizacija i pojedinki zajedno organizovaće osmomartovski protestni marš pod nazivom „Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“.

„Ovom prilikom, želimo da podsetimo da je Osmi mart dan kada ustajemo i pridružujemo se naporima i pobedama svih hrabrih žena koje već 111 godina vode tu borbu na ovim prostorima. Nažalost, borba za ženska prava je i danas daleko od svog završetka. Zato ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u socijalnoj nepravdi, siromaštvu i nasilju. Izlazimo na ulicu, važno mesto ženske borbe, kako bismo pobunom ukazale na loše stanje radnih prava i odsustvo pravde za potlačene u našem društvu i izrazile solidarnost sa svim obespravljenim radnicama, višestruko marginalizovanim ženama, sa raseljenim licima i izbeglicama“, navodi se u današnjem saopštenju ženskih organizacija.

Kako se ističe, žene Srbije zahtevaju da zakonske regulative i praksa osiguraju maksimum 8-časovno radno vreme u toku dana; pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada; da institucije adekvatno i blagovremeno rešavaju problem rodno zasnovanog nasilja.

Ove ženske organizacije pozvale su na mir i apelovale na državu da pruži podršku narodu Ukrajine.

Predviđeno okupljanje povorke je u 16 časova ispred Studentskog kulturnog centra.

Marš kreće u 16.30 časova ulicom Kralja Milana do Trga Republike, uz zadržavanje na Trgu republike u trajanju od pola sata.

Potom sledi šetnja kroz Francusku i Gundulićev venac do Dobračine 55 (Prostor Miljenko Dereta) gde je planiran završetak marša u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari