Protestno pismo zbog smene dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu 1Foto: DSS

Grupa javnih ličnosti ocenila je danas da je smena Branislava Ristivojevića sa mesta dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu zbog pokušaja akademske saradnje sa univerzitetima iz Rusije, „nezabeležen skandal u istoriji srpskog školstva i srpskog javnog života“.

Oni su u protestnom pismu ocenili da univerzitet i nauka „moraju biti potpuno slobodni od političkih merila, pritisaka i netrpeljivosti“ i zatražili da odluka o smeni bude odmah poništena.

„U vremenu u kome srpske studente redovno vode u ambasade SAD i ostalih NATO zemalja koje su srpski narod bombardovale, etnički očistile Krajinu, Kosovo i Metohiju, okupirale deo naše zemlje i zatvorile kosovske i metohijske Srbe u geta, kažnjavanje dekana zbog razgovora studenata sa ruskim diplomatama o stipendijama i mogućnostima usavršavanja u Rusiji, zemlji koja srpskom narodu pruža dragocenu podršku u njegovoj borbi za osnovni opstanak, ne predstavlja samo čin akademskog beščašća i primitivne rusofobije, nego i političke nepismenosti“, naveli su u pismu.

Ocenili su da „otrov rusofobije koji je zahvatio zemlje članice NATO i EU ne sme da zarazi Srbiju“.

„Samoubilačko, nerazumno bacanje u naručje zemalja koje prema Srbiji i srpskom narodu vode neprijateljsku politiku mora konačno da prestane. Zahtevamo da ova sramotna odluka bude odmah poništena. Očekujemo da će ovo biti poslednji pokušaj kršenja osnovnih akademskih sloboda u našoj zemlji“, navela je grupa akademika i profesora.

Pismo su, izmedju ostalih, potpisali akademik Danilo Basta i profesori Slobodan Antonić, Nenad Kecmanović, Miloš Ković, Časlav Koprivica, Slobodan Samardžić, Srdja Trifković i Dušan Proroković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari