Protestno stajanje organizacije Žene u crnom povodom 17. godišnjice pogibije gardista 1Foto: FoNet

Organizacija „Žene u crnom“ održala je danas polusatno „protestno stajanje“ u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, povodom 17. godišnjice smrti dvojice gardista u vojnom objektu Karaš u Topčideru.

Deset članova te organizacije razvilo je više transparenata crne boje, na kojima je pisalo „Ko je ubio gardiste?“, „Otkrijte ubice gardista!“ i „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“.

Skup je obezbedjivalo dvadesetak policajaca, u uniformama i u civilu.

Nedaleko od skupa, na kratko se pojavila grupa od desetak mladića u majicama sa nacionalističkim obeležjima, ali im je policija preprečila put, pa oni nisu pokušavali da pridju učesnicima „protestnog stajanja“.

Gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su mrtvi 5. oktobra 2004. u vojnom objektu Karaš u Topčideru.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

Ispred ulaza u vojni objekat Karaš u Topčideru danas je obeležena 17. godišnjica pogibije gardista Vojske Srbije i Crne Gore, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari