Protiv opozicionara iz RS podnete krivične prijave zbog otvaranja afere kiseonik 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Porodice kovid pacijenata iz Republike Srpske podnele su krivične prijave protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanovukovića, direktora Agencije za lekove BiH Aleksandra Zolaka i više drugih osoba, koje terete da su delovali kao organizovana kriminalna grupa i pozivali na rušenje ustavnog uređenja.

Prijavama su obuhvaćeni brojni predstavnici opozicije u Republici Srpskoj koji su tvrdili da bolnice širom tog entiteta BiH koriste tehnički umesto medicinskog kiseonika i da su tehnički kiseonik uvozile firme koje nemaju odobrenje Agencije za lekove BiH za uvoz medicinskog kiseonika, navode banjalučki mediji. Medicinski kiseonik je lek, za razliku od tehničkog.

Mediji u Republici Srpskoj ne navode koliko porodica je podnelo krivične prijave ni identitet podnosilaca.

Prijave su podnete i protiv opozicionara Branislava Borenovića, Jelene Trivić, Mirka Šarovića, Milana Radovića, Ivana Begića, Nebojše Vukanovića, Nenada Nešića, Gorana Selaka i više NN lica, optuženih da su „počinili krivična dela iz Krivičnog zakona Republike Srpske“, navodi agencija Srna.

Između ostalog, oni se terete za „svesno lažno prijavljivanje i lažno prikazivanje činjeničnog stanja“ i da su „širenjem dezinformacija u javnom prostoru i jezikom mržnje izazvali paniku i strah kod stanovništva“.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je prijava „više nego opravdana“, navodeći da je to što su „uradili odgovorni za takozvanu aferu ‘kiseonik’ veliki zločin prema narodu Republike Srpske, prema zdravstvenim radnicima, a i prema rukovodiocima bolnica“.

Đajić je naveo da je kiseonik koji se koristi u zdravstvenim ustanovama ispravan, čist i da se primenjuje već 40 godina.

„Dobili smo priznanje eminentnih struka i kuća. I danas imamo profesora iz Rusije koji je rekao da kod njih i ne postoji medicinski kiseonik, već samo kiseonik sa karakteristikama čistoće od 99,5 odsto“, kazao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari