Protiv Tačija Tužilaštvo ima 320 svedoka, suđenje počinje 1. marta 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, počeće 1. marta, složile su se strane u postupku na današnjem pripremnom ročištu.Na početku sudjenja, tužioci će održati uvodnu reč, a potom će, kako su danas najavili, to učiniti i zastupnici žrtava i odbrane optuženih.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svi su danas bili prisutni u sudnici Specijalizovanih veća Kosova, kako se zvanično zove sud za zločine boraca OVK u Hagu.

Iz reči sudija i zastupnika odbrane i optužbe na današnjem ročištu proizlazi da će proces Tačiju i saoptuženima trajati godinama.

Tužioci su potvrdili da će im za ispitivanje 320 svedoka biti, u idealnim uslovima, potrebno vreme duže od jedne kalendarske godine, odnosno 700 radnih sati.

To vreme ne uključuje unakrsno ispitivanje svedoka tužilaštva na koje pravo ima svaka od četiri odbrane.

Predsedavajući sudija Čarls Smit (Charles Smith) pozvao je tužioce da ponovo razmotre i smanje broj svedoka i skrate vreme za njihovo ispitivanje.

Sudija Smit je upozorio da će, u suprotnom, to učiniti raspravno veće, ukoliko bude smatralo neophodnim.

Veće će „učiniti sve da sudjenje ne bude predugo“, rekao je predsedavajući sudija, osvrćući se na procene da bi proces mogao potrajati „pet godina“.

Plan raspravnog veća je da zaseda četiri puta nedeljno po pet sati, odnosno oko 600 radnih sati za jednu kalendarsku godinu, precizirao je sudija Smit.

Na pitanje sudija o redosledu izvodjenja svedoka, tužilac Metju Holing (Mathew Halling) je ponovo naglasio da on zavisi i od „klime uznemiravanja i zastrašivanja svedoka na Kosovu“.

„Želimo da svedoke pred sud izvedemo pre nego što budu uznemiravani ili zastrašivani“, rekao je Holing.

Tačijev branilac Gregori Kiho uzvratio je da, koliko zna, „apsolutno nije bilo uznemiravanja svedoka“ od početka postupka.

Veseljijev advokat Ben Emerson ponovio je, na današnjem zasedanju, optužbu da su „mnogi svedoci (tužilaštva) direktno ili indirektno povezani sa srpskom službom bezbednosti“ koja njima „manipuliše“.

Emerson je kazao i da su svedoci optužbe povezani i sa „ruskom obaveštajnom službom“, pre nego što ga je predsedavajući sudija Smit prekinuo, uz opomenu da se previše udaljio od tema pripremnog ročišta.

Zastupnik žrtava Sajmon Loz podsetio je veće da još nije rešilo zahteve 84 žrtve za učešće na sudjenju, a sudija Smit je odgovorio da će to uskoro biti učinjeno.

Do sada je sud odobio učešće 53 žrtava, koje će, ako optuženi budu osudjeni, imati pravo na odštetu.

Tokom današnjeg zasedanja, strane u postupku vodile su pravnu raspravu o datumu početka i kraja sukoba na Kosovu, od čega zavisi da li pojedinačna dela iz optužnice mogu biti kvalifikovana kao ratni zločini.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari