Na renovirani Dom kulture u Ečki postavljena je četvorojezična tabla sa nazivom ustanove, a Savet Mesne zajednice Ečka upozorio je da na zgradi pre toga apsolutno nije bilo nikakve table, tako da su prozivke u javnosti i izjave da je dvojezična tabla na rumunskom i srpskom jeziku uklonjena, zapravo zlonamerne i tendenciozne.

 Predstavnici Mesne zajednice Ečka poručuju da su revoltirani „hitrinom“ ombudsmana da izađe u javnost sa odlukom o pokretanju istrage zbog navodnog propusta seoskog rukovodstva, ne sačekavši da prođe naloženi rok od 15 dana za odgovor na predstavku i dostavljanje tražene dokumentacije.

Prema rečima Momira Ćatića, sekretara Mesne zajednice Ečka, ceo spor nastao je u trenutku kada je član Saveta Mesne zajednice i odbornik u gradskoj skupštini Frenc Enei podneo žalbu ombudsmanu, a zaštitnik građana požurio da to objavi javnosti.

– Mi smo ogorčeni na žalbu Ferenca Eneija i nastojaćemo da dokažemo da tu nema nikakvih propusta, već da su pozadina svega novi izbori za Savet mesne zajednice. Simptomatično je što je podnosilac žalbe organu lokalne samouprave podneo prigovor posle odluke Saveta Mesne zajednice, na sednici održanoj još 23. juna, na kojoj je i sam prisustvovao kao član seoskog rukovodstva. Tada je većinom glasova odlučeno da se u okviru poslova sređivanja Doma kulture postavi tabla sa nazivom ustanove na četiri jezika – srpskom, rumunskom, mađarskom i slovačkom, koji su u službenoj upotrebi prema odredbama statuta grada Zrenjanina. U našem selu ima žitelja sve četiri nacionalnosti, pa smo hteli da ih na ovakav način uvažimo – objašnjava Ćatić.

Prema Ćatićevim rečima, Statut Mesne zajednice ne predviđa niti poznaje propise za dvojezične nazive ulica ili objekata. On kaže da je Zakonom o službenoj upotrebi pisma i jezika nacionalnih manjina predviđeno samo da se službeni natpisi objavljuju na jezicima onih narodnosti čijih je pripadnika više od 15 odsto u naseljenom mestu. I pored ove činjenice, zbog sloge u selu, poštuju se pripadnici sva četiri naroda pa je zato na Dom kulture Ečka postavljena četvorojezična tabla jer je takvu odluku donela Mesna zajednica pre intervencije ombudsmana.

Inače, na adresu Mesne zajednice odlukom zamenika zaštitnika građana Zrenjanina 26. juna stigao je dopis da se dostavi izveštaj o skidanju table sa Doma kulture. Dat je rok od 15 dana da se sačini izveštaj sa izjavama i podacima kako je do toga došlo, i šta je predviđeno u Statutu Mesne zajednice po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari