Protest meštana Slatine: Bunari presahli, voda zagađena 1Foto: Glas Zaječara

Večeras je sazvan zbor na inicijativu meštana Slatine. Mesna zajednica je sazvala zbog i pozvala predstavnike kompanije Zi Đin majning i Zi Đin koper, kao i predstavnike gradske uprave.

„Međutim, na današnjem sastanku koji je održan u gradskoj upravi okupili su se predstavnici Zi Đin majninga, Zi Đin Kopera, gradonačelnik i predstavnici mesne zajednice, i na tom sastanku je na zahtev gradonačelnika odložen je ovaj skup, zato što predstavnici Zi Đin majninga nisu mogli da spreme potpunu dokumentaciju o njihovim aktivnostima na teritoriji mesne zajednice Slatina.“  – izjavio je Boban Milojković, predsednik mesne zajednice Slatina za portal „Glas Zaječara„.

Prema rečima Milojkovića, iako je postojana spremnost prestavnika kompanije Zi Đin koper da prisustvuju večerašnjem sastanku, zbog nespremnosti kompanije Zi Đin majning dogovoreno je da se kompanije zajednički pojave na narednom skupu koji je zakazan za sledeću nedelju.

Meštani koji su prisustvovali zboru evidentno su zabrinuti, a izlaganje Slaviše Karabaševića, predstavnika MZ Brezonik, najglasnija je opomena o neophodnoj reakciji nadležnih.

„Bunari su presahli u Brezoniku i Krivelju, sve što je blizu kopova koje oni miniraju. Izvori su presahli. A o onoj vodi koja postoji, dođite vi da je pijete, vašem kučetu i vašoj mački dajte tu vodu da pije, vašim kućnim mezimcima, da vidite koliko će da žive. A, naše kućne mezimce, i mačke i domaće, kučiće, nalazimo mrtve, zato što su pili tu vodu. Katalizma je ogromna, ona mora momentalno da se zaustavi, da se dovede u red i da se svaka destrukcija prekine ovog trenutka“ – izjavio je Slaviša Karabašević, meštanin Brezonika i predsednik pokreta „Eko agenda 1935.“

Večerašnji skup pokazao je da postoje brojni nagomilani ekološki problemi, kao i nemar nadležnih i nespremnost da se preduzmu odlučne mere.

Više infromacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari