U Hrvatskoj je juče u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branilaca, obeležena godišnjica akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“ iz 1995. godine protiv takozvane Republike Srpske Krajine, prenose hrvatski mediji agencije.

U okviru centralne svečanosti u Kninu u prisustvu predsednika i premijera Hrvatske, Ive Josipovića i Zorana Milanovića, i potpredsednika Sabora, Josipa Leke, podizanjem zastave u 9 časova i 43 minuta obeležen je trenutak kada je Knin, pre 17 godina, ušla hrvatska vojska. Na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je još u subotu pozdravio najavu dolaska nekog od čelnika srpske nacionalne manjine na proslavu, javila je novinska agencija Hina.

„S jedne strane to će značiti da je celokupno hrvatsko stanovništvo, pa i srpska manjina, prihvatilo ‘Oluju’ kao pobedu Hrvatske, kao pobedu demokratije, i konačno prihvatilo Hrvatsku kao svoju domovinu. To, naravno, uključuje i našu obavezu da razumemo da su i naši sugrađani srpske nacionalnosti, mnogi bez svoje krivice, bili žrtve rata. Treba i njihovu žrtvu ceniti i poštovati“, ukazao je Josipović.

Na samoj svečanosti on nije pominjao haške osuđenike, ali su pomenute srpske žrtve i potreba da se one uvaže.

– Pobediti u miru znači pružiti ruku srpskom narodu, priznati njegove žrtve i pokloniti im se, rekao je hrvatski predsednik na proslavi 17. godišnjice Oluje.

Premijer Zoran Milanović izjavio je da su građani Hrvatske bili zajedno kad je bilo najteže, kao i da je hrvatski put bio najteži, a cena ogromna.

– Ovaj praznik ne slavimo da bismo uživali u tuđoj nevolji i naslađivali se tuđim jadima kojih je bilo, rekao je on i dodao da je nakon „Oluje“ Hrvatska ponekad bila ispod nivoa svog zadatka, Akcija „Oluja“ je dovela do proterivanja i bekstva više od 200.000 Srba iz Hrvatske. Nema preciznih podataka o žrtvama, a razni izvori pominju 677 do 1.960 poginulih i nestalih Srba.

DŽAKULA: Oluja će biti legitimna kad se priznaju i druge žrtve

Knin – Predsjednik nevladine organizacije Srpski demokratski forum Veljko Džakula, prvi je od čelnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koji je prisustvovao proslavi Oluje. On je na pitanje predstavnika hrvatskih medija znači li to da on priznaje legitimitet te akcije , rekao je da će „legitimiteta biti kad se priznaju i druge žrtve te akcije“ i kad se o njima javno progovori.

Na pitanje hoće li se izviniti zbog srpske agresije na Hrvatsku, Džakula je rekao da je to učinio onaj koji je bio odgovoran za sve, „a to je Milan Babić“. Džakula je kazao i da je na proslavu u Knin trebao doći saborski zastupnik srpske manjine i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac. Predstavnici braniteljskih udruga su u izjavama novinarima zamerali što je dolasku Veljka Džakule na proslavu obljetnice Oluje ovih dana pridavana „prevelika važnost, veća nego braniteljima“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari