Prva "Nedelja prava javnosti da zna" od ponedeljka širom Srbije 1Foto: CRTA

Prva „Nedelja prava javnosti da zna“ u Srbiji počeće u ponedeljak, 24. septembra,i trajaće do petka, 28. septembra, obeležavanjem „Međunarodnog dana prava javnosti da zna“, saopštila je CRTA.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem, navodi se u saopštenju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, smatra CRTA.

Tim povodom u okviru kampanje u više gradova u Srbiji, a neki od njih su Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo i Sombor, tokom „Nedelje prava javnosti da zna“ biće organizovane ulične akcije pod nazivom Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“, saopštila je CRTA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari