Prva regularna školska godina od početka pandemije: Šta piše u uputstvu koje su dobile škole? 1Foto: EPA-EFE/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke sitacije do 1. septembra, prestojeća školska godina biće prva od početka pandemije virusa korona koja će za sve učenike i zaposlene početi normalno.

Posle jučerašnje odluke Tima za škole koji je doneo odluku da sve osnovne i srednje škole od četvrtka, 1. septembra imaju neposrednu nastavu, odnosno da časove pohađaju u učionicama, Ministarstvo prosvete je poslalo uputstva školama, školskim upravama i jedinicama lokalne samouprave o načinu izvođenja nastave i merama koje obrazovne ustanove treba da primenjuju kako bi se sprečilo širenje epidemije u školskim kolektivima.

U tom dopisu najpre je prenet apel Tima za škole da đaci i zaposleni u slučaju pojave povišene temperature, malaksalosti, bola u grlu ili kašlja ne dolaze u školu u cilju prevencije unošenja infekcije u školski kolektiv.

Školama je upućen set sanitarno-higijenskih i protivepidemijskih mera, koje je izradio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a kojih bi đaci i zaposleni trebalo da se pridržavaju i u objektima obrazovnih ustanova, ali i van njih.

Nošenje maski nije obavezno, ali nadležni preporučuju da ih upotrebljavaju svi koji su u riziku da obole od težih formi bolesti ukoliko u zatvorenom prostoru nije moguće držati rastojanje.

Ukoliko se kod učenika tokom boravka u školi kojave simptomi koji mogu ukazivati na kovid, škola je dužna da odmah obavesti njegove roditelje ili staratelje kako bi ga odveli na pregled kod lekara.

Do momenta dolaska roditelja učenik treba da bude izolovan u posebnu prostoriju i pod nadzorom nekog od zaposlenih, uz obavezu da oboje nose maske.

Ako se tokom boravka u školi pojave simptomi obolevanja kod nekog od zaposlenih on je dužan da odmah stavi masku, napusti školu i javi se lekaru.

Škole treba da tokom prve dve nastavne nedelje informišu učenike i njihove roditelje o pravilima ponašanja kako bi se obezbedilo poštovanje protivepidemijskih mera.

Organizacija ekskurzija, nastave u prirodi, izleta i drugih đačkih putvanja je dozvoljena. Nije potrebno da se pribavljaju podaci o učestalosti bolesti ni na teritoriji odakle učenici polaze, niti u mestu u kome će boraviti.

Međutim, pre polaska na putovanje roditelji će biti dužni da potpišu izjavu da deca nisu imala znake infekcije korona virusom u prethodnih sedam dana, da nisu lečena u tom periodu i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva obolevanja od kovida.

I tokom naredne školske godine škole će biti obavezne da svake nedelje izveštavaju Ministarstvo prosvete o broju zaraženih učenika i zaposlenih tako što će popunjavati upitnike elektronskim putem. Predviđeno je da prvi unos podatka bude 7. septembra.

Ukoliko u nekoj školi dođe do naglog broja zaraženih zaposlenih i đaka direktor je dužan da se odmah obrati nadležnom zavodu za javno zdravlje i školskoj upravi radi donošenja odluke o eventualnoj promeni organizacije rada, navedeno je u dopisu, bez preciziranja koje brojke treba da budu alarm za uzbunu.

Do početka školske godine biće održan još jedan sastanak Tima za škole koji će analizirati aktuelnu epidemiološku situaciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.