Prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju u Ribnikaru, Brnabić: Glavnu reč vodi struka 1Foto FoNet Ana Paunković

Prva sednica Radne grupa Vlade Srbije za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih održana je danas, a njen zadatak je da koordiniše krizni odgovor na potrebe porodica žrtava, učenika i nastavnika beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u kojoj je ubijeno osam učenika i školski čuvar, kroz hitne mere u okviru projekta koje će sprovesti Institut za mentalno zdravlje.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je od izuzetnog značaja da Radna grupa počne sa delovanjem što je pre moguće i dodala da će vlada podržavati, pratiti i koordinisati funkcionisanje te radne grupe, ali da će glavnu reč voditi stručnjaci, čiju će svaku odluku Vlada u potpunosti poštovati i sprovesti u delo.

Radnu grupu, pored predstavnika Vlade Srbije, čine Milica Pejović Milovančević i Hana Korać iz Instituta za mentalno zdravlje, predsednica Društva psihologa Srbije Tamara Džamonja, kao i predstavnici Unicefa, navodi se u saopštenju Vlade.

Doktorka Milica Pejović Milovančević kazala je da je situacija u kojoj se čitava zemlja našla potpuno nova i predstavlja nešto sa čim se u svojim karijerama do sada nisu susreli i dodala da je neophodno fokusirati se na decu i njihovo mentalno zdravlje, pre nego na bilo šta drugo, kako bi iz svega izašli sa što manje posledica.

Doktorka Tamara Džamonja naglasila je da je neophodno formirati specijalizovane i stalne timove, koji će se baviti pojedinačnim stvarima, kao što su timovi za podršku deci, roditeljima i nastavnicima, kao i da je važno da se sastavi tih timova ne menjaju, jer ljudima kojima je potrebna pomoć, takođe je potrebna i izvesna vrsta stalnosti i predvidivosti.

Radna grupa će uz pomoć međunarodnih partnera, Unicefa i zemalja koje su imale iskustva sa sličnim tragedijama, preduzeti sve dalje korake koji podrazmevaju pružanje podrške deci i njihovim porodicama, kao i kulture sećanja na sve žrtve.

Pored Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, odlukom Vlade formirani su i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i Radna grupa za bezbednost dece na internetu.

U Srbiji je 3. maja 13-godišnji učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ ubio osam vršnjaka i radnika obezbeđenja, a povredio još šest đaka i nastavnicu. Dan kasnije, u selima kod Mladenovca i Smedereva, 21-godišnji mladić ubio je osam i povredio 14 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari