Prva srpska govorna sinteza za android telefone 1Savez slepih : Novi Sad

Govorni softver na srpskom jeziku za android telefone predstavljen je ove nedelje u novosadskom klubu Gradske organizacije Saveza slepih.

Ovaj projekat, koji je finansiralo Minisatrstvo za rad i socijalna pitanja sa više od četiri miliona dinara, veoma je koristan za slepe i slabovide osobe. 

Ovo je prva neuronska i prva govorna sinteza na srpskom i bitan segment 
u opisu ovog programa je veoma prirodan glas koji prija osetljivom i 
veoma oštrom uhu slepih i slabovidih korisnika, rekao je Nikola Đorđević, inženjer informatike i osnivač udruženja za asistivne tehnologije UKAT, koje je realizovalo ovaj projekat, dok je govornu sintezu osmislila i izradila kompanija Alfanum iz Novog Sada.

Softver je dobio naziv Alfanum Danica, prema spikerki Radio-televizije Vojvodina čiji glas je korišćen u govornoj govornoj sintezi.  

Alfanum Danica biće besplatan za sve slepe i slabovide korisnike android operativnog sistema u Srbiji, jer je Ministarstvo za potrebe korisnika ove populacije kupilo hiljadu licenci. Kako je na promociji istaknuto, ova aplikacija uskoro će se naći u Google prodavnicama za slepe i slabovide korisnike iz inostranstva i biće dostupna široj društvenoj zajednici, ali informacija o njenoj ceni još uvek nam nije dostupna.

Đorđević je naveo da sintetizator govora Alfanum Danicu čini kvalitetnim to što je napisana i osmišljena tako da joj se mogu korigovati i podešavati akcenti, brzina u radu, i prilično se može prilagođavati potrebama zahtevnih slepih i slabovidih korisnika.

Zahvaljujući aplikaciji Alfanum  Danica, koja radi uz pomoć čitača ekrana talk back i voice asistant, na telefonu sa android operativnim sistemom postoji veliki dijapazon opcija: čitanje i slanje poruka, čitanje tekstova, dokumenata, knjiga, postignut je visok kvalitet kod čitanja brojeva, glas je jasan, boja prijatna. Takav pristup gde sluh koristi svako ko dobro čuje doprinosi razvoju i napredku inkluzivnog društva, istaknuto je na promociji.

Svi koji su zainteresovani da provere kako radi i zvuči prva srpska govorna sinteza za android telefone mogu to učiniti na sajtu Vlade Srbije klikom na opciju „čitaj me“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.