Prva velika pljačka evra u Jugoslaviji 1Foto: Radenko Topalović

Pre 20 godina u Beogradu dogodila se jedna pljačka, za mnoge „filmska“, o kojoj je Danas pisao danima. Vozač „Delta banke“, u to vreme dvadesetčetvorogodišnji Milan Koprivica, iako je bio u pratnji policije tokom transporta novca iz šabačke poslovnice u centralu banke u Ulici narodnih heroja 43 u Novom Beogradu, uspeo je da nestane sa 5,6 miliona evra.

To je bila prva velika pljačka evra u Jugoslaviji. Pljačka se dogodila 6. marta 2002. godine u ranim juatrnjim satima, u podzemnoj garaži zgrade „Geneks“, kada je novac uz pratnju dva policijska automobila sa pet policajaca, stigao ispred centrale banke.

„Radnik obezbeđenja, policajac i radnik trezora Delta banke istovarili su jednu količinu novca i odneli je u trezor banke, dok su u garaži pored automobila „fiat marea“, u kom se nalazio preostali novac, ostala dva policijska automobila, vozač automobila i četiri policajca koji su bili u policijskoj pratnji transporta“, naveo je Danas.

Po povratku za ostatak novca radnik obezbeđenja Delta banke nije zatekao vozača i autpomobil „fiat marea“. U prvom obraćanju SUP-a Beograd, navedeno je da tragaju za vozačem koji je nestao sa novcem, Milanom Koprivicom kao i da je „policija u pratnji transporta novca svoj zadatak obavila korektno i profesionalno od polaska iz Šapca do podzemne garaže Geneksa“, gde obezbeđenje, kako je tvrdio MUP, preuzima Delta banka.

Prva velika pljačka evra u Jugoslaviji 2
Foto: Arhiva Danasa

Odmah su se oglasili i iz Delta banke, ističući da će dobar deo novca biti vraćen jer je neosiguran u inostranstvu, ali i naglasili da im je nejasno kako su, i pored policijskog obezbeđenja, nestali i vozač i automobil sa novcem.

Kako Danas piše, u ovoj kompaniji tada su naveli i da im je za poslednja dva meseca MUP fakturisao 3,5 miliona dinara na ime obezbeđenja.

Zbog ove pljačke, već 8. marta vozač Delta banke, završio je i u Danasovoj rubrici Ličnost dana pod nazivom „Pljačka godine“. Kako navodi autor teksta, priča je filmska, ali su, kako to obično posle velikih propusta biva, optuživanja obostrana.

„Četiri policajca zadužena za obezbeđenje transporta novca dozvolila su da vozač „fiata“ pobegne iz garaže Delta banke sa 5,6 miliona evra. MUP je za poslednja dva meseca fakturisao Delta holdingu 3,5 miliona dinara za usluge obezbeđenja, a vozač je tek tako pobegao iz garaže“, navela je tada Branislava Kolundžić, predstavnik Sektora zaodnose sa javnošću Delta holdinga, a preneo Danas.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Koprivica je do tada tri godine radio u Delti, a njegove kolege, kako navodi naš list, govorile su da je bio čovek od najvećeg poverenja i da „sumnjaju da je on to uradio“ i iznosile pretpostavku da je „u pitanju otmica“.

Danas podeća i da ovo nije bio prvi slučaj pljačke koji su izvršili zaposleni na štetu Delta korporacije.

„Mile Radulović, direktor poslovnice Delta banke u Subotici, iscenirao je 30. avgusta prošle godine na parkingu ispred Delta holdinga pljačku u kojoj su mu dva pljačkaša, navodno, otela 65.000 evra. Kasnije se ispostavilo da je opljačkao samog sebe“, navodi Danas.

Policija je automobil „fiat marea“, kojim je Koprivica pobegao iz banke, pronašla u Zemunu, a dan nakon što je nestao sa 5,6 miliona evra policija je saopštila da ga je uhapsila, kao i da je identifikovala još dvojicu pomagača, za kojima tragaju.

Vest da je Koprivica uhapšen saopštili su načelnik Uprave kriminalističke policije SUP Beograd Jadranko Petković i načelnik Drugog odeljenja SUP Beograd Milan Popović na konferenciju u MUP-u, ali prema pisanju našeg lista, te večeri Petković nije odgovorio ni na jedno pitanje koje su mu postavili novinari, naglašavajući da to ne može da uradi zbog dalje istrage.

On je odbio i da prokomentariše tvrdnje iz Delta banke da policajci, koji su bili prisutni prilikom Koprivičinog bega sa novcem, nisu adekvatno reagovali, rekavši samo da će o tome biti reči kad se okonča policijska istraga.

Koprivicu su uhapsili policajci OUP Arilje u saradnji sa pripadnicima kriminalističke policije SUP Užice i SUP Beograd, u okolini Arilja, u selu Brekovo. Kada je narednog dana sazvana konferencija za novinare u Vladi Srbije, rečeno je da je sav novac pronađen, ali da se još traga za dvojicom Beograđana pomagača Darkom Jovanović i Markom Milovanović.

Prema tadašnjim rečima načelnika SUP-a Beograd Milana Popovića, oni nisu znali unapred da će Koprivica da ukrade novac, kao i da je on sam iskoristio situaciju. Popović je naveo da je Koprivica sa ukradenim novcem otišao prvo u Hercegovačku ulicu u Zemunu i da je odatle pozvao Jovanovića. Oni su zatim, prema njegovim rečima, prepakovali novac i pozvali Milovanovića kome su rekli za novac tek kad su stigli u selo Brekovo Jovanovićevim automobilom „audi 80“. U Brekovu je pronađen novac i uhapšen Koprivica.

Prema rečima Popovića, policija se mimoišla sa Jovanovićem i Milovanovićem, dok je hapsila Koprivicu jer su oni u tom trenutku otišli da kupe nešto u Arilju, tako da je Delta banka na gubitku nešto više od 1.000 dolara. Kazao je da je samo Milovanović bio od ranije poznat policiji, jer je osuđivan zbog nanošenja teških telesnih povreda.

„Ovo je prva velika krađa evra u našoj zemlji i treća u Evropi, ali jedina rešena“, rekao je Popović, a prenosi Danas.

U gepeku vozila kojim je upravljao Koprivica pronađena je manja količina novca, dok je 3,4 miliona evra pronađeno u džaku sakrivenom u šumi, a ostatak je pronađen, kako je Đorđević rekao, u Beogradu.

U izdanju od 11. marta Danas piše da je beogradska policija uhapsila i saučesnike ove pljačke, pozivajući se na saopštenje Sekretarijata unutrašnjih poslova u Beogradu.

Mnogo godina kasnije, mediji su objavili ispovest pomenutog načelnika Milana Popovića, koji se prisetio da je sav taj novac koji je bio pronađen u džakovima završio na njegovom policijskom stolu.

„Svi ti milioni su bili na mom stolu. Nikad više novca nije ušlo u beogradsku policiju. Ja sam tada u kancelariji imao onu staru bečku kasu, sa ključem kao za običan ormar. Stavio sam sav taj novac najpre u kasu, a onda sam pomislio da nas je puno u policiji, mnogo je i para, svašta može nekome da padne na pamet. Za ključ su znali mnogi. Drugo, svi mediji su pisali o tom slučaju. Javnost je znala da je taj novac u policiji, a to je dobra informacija za kriminalce. Mogao je neko da mi otme sina ili mene i da traži novac. Zato sam odlučio da se svi ti milioni, u najvećoj tajnosti prebace u trezor Komercijalne banke. Kad je novac stigao u banku, odahnuo sam“, naveo je Popović o najvećem slučaju u njegovoj policijskoj karijeri.

U tom intervjuu takođe je dodao da je Koprivica posle hapšenja završio u njegovoj kancelariji na saslušanju.

„Rekao sam mu da je ispao mnogo glup, ali videlo se da dečko nije kriminalac, prosto mu se namestila prilika. On sam je rekao gde je sakrio džakove sa novcem i onaj u Brekovu i onaj koji je sakrio na tavanu u Hercegovačkoj ulici, koji je i nađen u drugom, ponovljenom pretresu“, naveo je Popović.

U junu iste godine Milan Koprivica je osuđen na četiri godine zatvora, Danilo Jovanović na godinu, a Marko Milovanović na šest meseci zatvora. Sva trojica su iz zatvora pušteni mnogo ranije, zbog dobrog vladanja.

Direktori Delta holdinga podneli ostavke
Kompanija Delta holding 7. marta saopštila da je saradnja sa MUP-om Srbije korektna reagujući na „različita tumačenja pojedinih medija“ povodom saopštenja ove kompanije i MUP. U saopštenju se navodi i da su generalni direktor Delta banke Vladan Đorđević i izvršni direktor za odnose sa stanovništvom Zoran Matić podneli ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari