Prvanović: Nedopustivo vređanje Kona na nacionalnoj osnovi 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Uz svo razumevanje srdžbe građana prema dr Konu i ostalim arhipoltronima iz Kriznog štaba, nedopustivo je vređanje po nacionalnoj ili verskoj osnovi, ocenjuje za Danas Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku, povodom pretnji i skandiranja nacističkih parola ispred kuće epidemiologa Predraga Kona.

Demonstranti koji se protive uvođenju kovid propusnica sinoć su vređali Kona nazivajući ga “Mengele” i poručujući da će se svake večeri okupljati ispred njegovog doma jer neće prihvatiti “kovid logor koji nam pripremaju”.

– Svi odgovorni za vođenje katastrofalne politike moraju, i nadam se da hoće, da odgovaraju za svoja činjenja i nečinjenja, ali to mora da bude realizovano na sistemski i na zakonima zasnovan način. Na drugoj strani, već mesecima upozoravam nadležne da je stanje nacije na ivici pucanja i da i najsitniji događaj može da izazove eksploziju koju niko, ni političari ni policija, ne bi mogao da kontroliše u pravcu stišavanja – ukazuje Prvanović.

On dodaje da je sve to posledica “ludačke politike bandita na vlasti”, pri čemu zdravstvena politika nije jedina koja provocira zlo.

– Umesto da ova skorašnja događanja trgnu i prizovu pameti vlastodršce, pretpostavljam da će sudski tumač Aleksandar Vučić svojim neizbežnim javnim nastupom, prepunim nabeđivanjem krivice na političke protivnike, dodatno pogoršati ovu zapaljivu situaciju – smatra Prvanović.

Epidemiolog Predrag Kon se gostujući na televiziji jutros osvrnuo na proteste građana protiv kovid propusnica koji se već danima održavaju u večernjim časovima ispred Skupštine grada Beograda.

– Moram jasno da kažem. Tu se skandiralo da sam ustaša i to veze sa istinom nema. Skandiralo se da sam zlikovac. To takođe veze sa istinom nema, ja sam epidemiolog, zlikovac je virus, a oni su se svrstali uz zlikovca. To treba da im bude jasno. Obraćam se svim građanima Srbije: Ne svrstavajte se uz zlikovce. Skandirali su da sam Mengele, a on se smatra najgorim zlom što postoji, to im zbog porekla nikada oprostiti neću. Na kraju su skandirali „uhapsite Kona“. Zašto da me bilo ko uhapsi? Da li je to zbog kovid propusnica? Stava prema vakcina? Ne. Nema apsolutno razloga da me bilo ko uhapsi – rekao je Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari