Prvanović REM-u: Elementarni red je da nas obavestite o vašem stavu povodom zahteva 1Foto: Bojan Cvejić

Istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović poslao je danas Regulatornom telu za elektronske medije (REM) mejl povodom zahteva za rezrešenje Upravnog odbora RTS-a i zabranu emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B koji je REM-u uputio pre dva meseca.

„Pretpostavljajući da zbog epidemije (korona virusa) niste bili u mogućnosti da radite na uobičajen način, smatrao sam da ne bi bilo korektno tražiti brzu reakciju na naš zahtev. Sada, kada se situacija vraća u prethodno stanje, mislim da bi bio elementarni red da nas obavestite o vašem stavu po ovom pitanju“, naveo je Prvanović u mejlu koji je prosledio i medijima.

Prvanović je podsetio da je taj zahtev poslat u ime 169 gradjana i 74 člana akademske zajednice, a da svi razlozi zbog kojih je podnet, kako je naveo, i dalje stoje.

„U medjuvremenu, po mom mišljenju, stanje u mnogim medijima se srozalo do nivoa vulgarnog političkog slugeranjstva. Svi mi koji smo svakodnevno pratili informativne programe za vreme vanrednog stanja bili smo svedoci i ludačkih scena nezapamćenih u istoriji. Čak i da vam nikakav zahtev nije bio upućen, vaša je obaveza bila da prvom prilikom i hitno reagujete u pravcu sprečavanja potpunog potonuća navedenih televizija“, dodao je Prvanović.

Govoreći o radu tih televizija tokom vanrednog stanja, izmedju ostalog, Prvanović je naveo da na RTS-u nisu objavljivani ni dobronamerni saveti i predlozi za mere zaštite od zaraze koji su dolazili iz opozicionih stranaka.

„Stavljajući interese vlasti iznad brige o zdravlju i životu gradjana, RTS je na ovaj način počinio zločin protiv našeg naroda. Jedini svetli trenutak, kakav na RTS-u nije bio vidjen godinama, bio je onaj kada voditeljka nije mogla da sakrije svoje zaprepašćenje nakon predsednikove priče o pilotiranju i dovlačenju respiratora“, naglasio je Prvanović.

On je ukazao da Upravni odbor RTS-a „u prelomnom trenutku za društvo“ Srbije, umesto da je odavno razrešio dužnosti direktora RTS Dragana Bujoševića, dodatno produžava njegovo ostajanje na tom mestu.

„Ovim potezom su članovi Upravnog odbora, svi do jednog, nedvosmisleno prihvatili suodgovornost za prikrivanje istine od strane ove televizije. Zato nema nikakve dileme oko toga da li je zahtev koji smo vam uputili opravdan, a o tome kolike su posledice RTS-ovog obmanjivačkog izveštavanja, najbolje govori izveštaj Fridom hausa“, dodao je Prvanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari