Prvi dan škole u Zrenjaninu skraćeni časovi i protest ispred gradske kuće 1foto Nadica Jakovljev/Danas

U organizaciji Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije danas je na Trgu slobode u Zrenjaninu, tačno u podne, održan protest prosvetnih radnika. U školama koje su članice Unije organizovan je štrajk, pa su časovi prvog školskog dana trajali 30 minuta.

Zahteve Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije sindikalci su poslali još sredinom avgusta, ali do danas na njihove zahteve nije bilo odgovora.

„Tražimo da se u državnom budžetu planiraju veća izdvajanja za prosvetu, povećanje plata u prosveti za 20 odsto, korigovanje stručnog uputstva o formiranju kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i da broj učenika u odeljenju ne prelazi 24“, sublimirao je osnovne zahteve član sindikata Zoran Rikalović.

Njegova koleginica Svetlana Bajčetić je govorila o trenutnim zaradama u prosveti.

„Radim sa papirima svakog dana i znam kako izgledaju prosečne plate u prosveti. Zaposleni u školama sa sedmim stepenom stručne spreme mogu da prebace republički prosek zarada tek sa 20 godina staža, i to sa starešinstvom, a oni sa nižim stručnim spremama verovatno nikad. Mladi profesor u srednjoj školi ne može da računa da će mu plata biti veća ili da će na bilo koji način napredovati, osim što će mu se plata povećati na osnovu radnog staža“, navodi ona.

Prema njenim rečima, ne čudi što mladi neće u prosvetu i što nedostaju profesori.

„Zato zahtevamo da nam država vrati dostojanstvo jednog akademskog građanina, koji proizvodi nove majstore, policajce, vojnike, medicinare i nama drage kolege prosvetare. Tražimo da se izjednačnimo sa zdravstvom jer sve ide iz iste kase. Zahtevamo hitnu korekciju zarada u obrazovanju“, naglasila je Bajčetić.

Profesorka Aleksandra Mažić je govorila o problemima u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla“ u kojoj je zaposlena.

„Zapošljavaju se ljudi po partijskoj liniji, koji su nestručni. Mi iz struke, koji želimo kvalitetno da održavamo nastavu, protivimo se tome, ali se svi oglušuju o naše zahteve i molbe. Ja danas ne znam šta ću predavati, koji predmet i u koju učionicu idem, jer u školi u kojoj radim 30 godina, nema dovoljno profesora za stručne predmete. Neće inžinjeri u prosvetu, jasno je zbog čega“, istakla je Mažić.

Sa protesta je poručeno da je nezadovoljstvo zaposlenih u prosveti veliko i da vlast ne treba da zavara što se na protestu nije okupilo više ljudi.

I naše kolege su nezadovoljne ali kao da su izgubili svaku nadu da će biti bolje, rečeno je na skupu.

Na teritoriji Zrenjanina ima 33 škole čiji su zaposleni članovi Unije sindikata prosvetnih radnika. Podaci koliko je zaposlenih danas štrajkovalo znaće se sutra ujutru, s obzirom na to da se nastava odvija i u popodnevnoj smeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari