Kanako Ocuji, prvi japanski gej političar koja je to javno priznala učestvovaće na nacionalnim izborima u julu, za koje kaže da su izazov vladinom nepriznanju „skrivenih“ manjinskih grupa. Zvaničnici su juče potvrdili da je Demokratska partija, najveća opoziciona partija u Japanu, potvrdila kandidaturu Ocuijeve (32) na izborima 22.

Kanako Ocuji, prvi japanski gej političar koja je to javno priznala učestvovaće na nacionalnim izborima u julu, za koje kaže da su izazov vladinom nepriznanju „skrivenih“ manjinskih grupa. Zvaničnici su juče potvrdili da je Demokratska partija, najveća opoziciona partija u Japanu, potvrdila kandidaturu Ocuijeve (32) na izborima 22. jula za Gornji dom japanskog parlamenta. Ukoliko ona pobedi biće to prvi gej poslanik u Japanu koji je to otvoreno priznao.
Ocujini je 2003. kao nezavisni kandidat postala najmlađi poslanik skupštine Osake. Tada je imala 28 godina i bila je jedna od sedam žena u parlamentu koji broji 110 mesta. Dve godine kasnije vodila je uspešnu kampanju za izmenu lokalnog zakona koji bi dopustio nekim homoseksualnim parovima da iznajmljuju kuće u Osaki, koje su prethodno mogli da iznajmljuju samo heteroseksualnim bračnim parovima.
Usred svog četvorogodišnjeg mandata, Ocujieva je rešila da otvoreno u javnosti govori o svojoj seksualnoj orijentaciji. Ona je objavila autobiografiju „Putovanje ka pronalaženju sebe“ u avgustu 2005. Nakon toga dobila je brojne poruke podrške od svojih birača.
U poruci na veb sajtu, Ocuijeva je rekla da premijer Šinzo Abe podržava osnovnu verziju „Lepog Japana“ koja ignoriše drugačiju prirodu japanskog društva. „Mislim da postoji tendencija da se krene napred sa jednim setom vrednosti i da se učini da to izgleda kao jedini pravi i lep način. Ali stvarnost je postala mnogo drugačija. Japansko društvo ne uključuje širok dijapazon ljudi koji žive na drugačiji način bilo da je reč o nacionalnosti, rasi, seksualnom opredeljenju, starosti ili invaliditetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari